Prawda czy fałsz, że...?
Dejsza: Dana jest funkcja f(x) = arctg |x|. Czy ma następujące właściwości:
a) Funkcja f nie jest różniczkowalna w punkcie 0;
b) Zbiór wartości funkcji f jest nieograniczony;
c) Równanie f(x) = 2 ma 2 rozwiązania?
Prawda/fałsz z uzasadnieniem.
4 sie 13:48
Adamm:
a)
f jest różniczkowalna w punkcie 0
⇒
tg(f(x)) = |x| jest różniczkowalna w 0
zatem x nie jest różniczkowalna w zerze
4 sie 14:06
Adamm:
b) arctan jest ograniczony
c) 0 rozwiązań
4 sie 14:07
Jerzy:
b) Zwf = [0,π/2)
c) patrz b)
4 sie 14:09
Dejsza: Eeem, może by tak jaśniej?
Z rozpisaniem, proszę :'(
4 sie 14:11
Dejsza: Szczególnie podpunkt a)
4 sie 14:17
Adamm:
a)
Załóżmy że f jest różniczkowalna w punkcie 0
z twierdzenia o pochodnej złożenia, tg(f(x)) = |x| jest różniczkowalna w punkcie 0
sprzeczność dowodzi że f nie jest różniczkowalna w punkcie 0
4 sie 14:30
Adamm:
no bo |x| oczywiście nie jest różniczkowalna w zerze
| | |h| | |
limh→0 |
| nie istnieje |
| | h | |
4 sie 14:33