nieskończenie wiele nieskończonych klas abstrakcji 🥨
ite:
W odpowiedzi do zadania
https://matematyka.pl/286103.htm mam wątpliwość, czy dobrze rozumiem tę część dotyczącą
nieskończonych klas abstrakcji.
Czy te klasy są konstruowane tak:
[2]={2
a; a∊N
+}, [3]={3
a; a∊N
+}, [5]={5
a; a∊N
+}, [7]={7
a; a∊N
+},...
[6]={2
a*3
b; a,b∊N
+}, [10]={2
a*5
b; a,b∊N
+},..., [15]={3
a*5
b; a,b∊N
+}, [21]={3
a*7
b;
a,b∊N
+}...
[30]={2
a*3
b*5
c; a,b,c∊N
+}, [42]={2
a*3
b*7
c; a,b,c∊N
+},...
3 sie 20:25
Adamm: nie
3 sie 21:55
Adamm:
tfu, tak
3 sie 21:56
Adamm:
ogólnie jeśli
x = p1a1*...*pnan
to
[x] = {p1b1*...*pnbn : b1, ..., bn − liczby dodatnie całkowite}
3 sie 21:58
Adamm:
p1, ... − różne liczby pierwsze
3 sie 21:58
Adamm:
Można też np. zrobić tak.
Konstruujemy relację w R
(n, n+1) dla n całkowitych oraz {n} to klasy abstrakcji
3 sie 22:07
Adamm:
wystarczy podać klasy abstrakcji żeby zdefiniować relację
3 sie 22:08
Adamm:
A jak chcesz dwuelementowe, to np.
{2n, 2n+1} zamiast {n}
3 sie 22:11
ite:
dziękuję za cierpliwe wyjaśnienia : )
3 sie 22:38