Geometria Analityczna
DM: Dzień dobry,
proszę o pomoc przy takim problemie:
Dane są punkty A(x
1; y
1) oraz B(x
2; y
2) trójkąta ABC. Wiadomo że kąt ABC = θ oraz, że |BC|
= d. Wyznaczyć współrzędne punktu C.
Czy tego typu zadanie jest na poziomie liceum czy to już matematyka wyższa?
Pozdrawiam
3 sie 11:09
6latek: no nie raczej liceum. To jest po prostu rozwiazywanie dowolnych trojkatow,
Wiesz zaproponuje Ci zrobic to zadanie zrobic najpierw na konkretnych danych. Sam sobie wymysl
3 sie 11:43
xyz:
|BC| = d
ze wzoru na odleglosc miedzy 2 punktami (podniose do kwadratu zeby pierwiastka nie pisac)
|BC|2 = (x2−xc)2 + (y2−yc)2
oraz
|AC|2 = (x1−xc)2 + (y1−yc)2
z twierdzenia cosinusow
|AC|2 = |AB|2 + |BC|2 − 2 * |AB| * |BC| * cos θ
zatem masz 2 rownania i 2 niewiadome (czyli uklad rownan):
{ (x2−xc)2 + (y2−yc)2 = d
{ |AC|2 = |AB|2 + |BC|2 − 2 * |AB| * |BC| * cos θ
Niewiadome to xc i yc (czyli wspolrzedne punktu C)
Nie wiem czy wyjdzie ok, ale powinno chyba ;
3 sie 18:17