Planimetria
uwu: W czworokącie ABCD punkty K,L,M,N są środkami boków odpowiednio AB,BC,CD,DA.
W punktach X,Y,Z,T przecinają się pary odcinków, odpowiednio: AM i BN, BN i CK, CK i DL, DL i
AK.
Wykaż że: [XYZT]= [AXN] + [BYK] + [CZL] + [DTM] oraz że [AKYX] + [CMTZ] = [BLZY] + [DNXT]
Ma ktoś jakieś pomysły?
2 sie 02:41
PW: Nie. Nie wiem co miałby oznaczać symbol [XYZT] dla czwórki punktów, a co [BYK] dla trójki
punktów.
2 sie 13:48
jc: Pole czworokąta / trójkąta?
2 sie 14:16
2 sie 14:30
ite:
2 sie 15:00
uwu:

Z tego co wnioskuje patrząc na treść to rysunek może wyglądać tak, ale nie jestem pewien czy
wszystko się zgadza
2 sie 15:05
uwu:
Jednak już jestem pewien że wszystko się zgadza
2 sie 15:09
PW: @ite, jestem pełen podziwu dla ilustracji byka. Normalnie Lascaux.
2 sie 19:11
Mila:

CK−środkowa w ΔABC
AM− środkowa w ΔACD⇔
[ADM]=[ACM] i [AKC]=[BKC]
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[AKC]+[ACM]= |
| [ABC]+ |
| [CDA]= |
| [ABCD]⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
[AKC]+[ACM]=[AKCM]= |
| [ABCD] |
| | 2 | |
Analogicznie wykazujemy, że:
| | 1 | |
[BLD]+[BND]=[LCD]+[ABN]= |
| [ABCD]⇔ |
| | 2 | |
[AKCM]=[LCD]+[ABN] /−(u+v)
Ozn. [AKYX]=u, [TZCM]=v
[AKCM]=[LCD]+[ABN]
L=[AKMC]−u−v=[XYZT]
P=([LCD]−v)+([ABN]−u)=[ZLC]+[MTD]+[AXN]+[BKY]
⇔
[XYZT]=[ZLC]+[MTD]+[AXN]+[BKY]
============================
cnd
Drugą równość spróbuj sam.
2 sie 23:16
uwu: Dzięki za pomoc

b zrobiłbym tak:
| | 1 | | 1 | |
KBC + CAD = |
| ABCD ⇔ AKCM = |
| ABCD |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
ABN + LCD = |
| ABCD ⇔ NBLD = |
| ABCD |
| | 2 | | 2 | |
AKCM = NBLD
AKCM = AKYX + XYZT + TZCM NBLD = NXTD + XYZT + YBLZ
AKYX + XYZT + TZCM = NXTD + XYZT + YBLZ | −XYZT
AKYX + TZCM = NXTD + YBLZ cnw
PS. czy kolejność liter którymi opisuje figurę ma znaczenie? przykładowo jeśli mam kwadrat o
wierzchołkach ABCD to czy nazwanie go kwadratem DABC albo ACDB będzie błędem?
3 sie 00:42
uwu: zrobiłem błąd w pierwszym równianiu.
| | 1 | | 1 | |
Powinno być : KBC + MAD = |
| ABCD ⇔ AKCM = |
| ABCD |
| | 2 | | 2 | |
3 sie 00:46
uwu:
Czy to zadanie da się zrobić w podobny sposób?
W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry. Punkty E, F, G, H są
środkami boków odpowiednio AB, BC, CD oraz DA. Punkty przecięcia prostych: AF i
DE, AF i BG, CH i GB oraz CH i DE są wierzchołkami czworokąta KLMN.
| | KLMN | | 1 | |
Wykaż, że: |
| = |
| |
| | ABCD | | 5 | |
.
3 sie 02:24
Mila:
(b) Krócej:
Korzystając z (1)
[AKCM]=[DNLB]
[AKYX]+ [XYZT]+ [CMTZ]=[BLYZ]+ [XYZT]+[DNTX]⇔
[AKYX] + [CMTZ] = [BLZY] + [DNXT]
cnw
========================
3 sie 19:44
Mila:

Podpowiedź:
1)
[ABCD]=P
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[AED]+[GBC]= |
| P+ |
| P= |
| P |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
2) Skorzystaj z podobieństwa Δ
△CMG∼ΔCDN⇔[CDN]=4*[CMG]
Dalej sam, w razie kłopotów pisz .
3 sie 21:46
6latek: Przepraszam bardzo ale ja dalej nie wiem co oznacza np [ABCD] Autor wali glupa i nie napisal
Przepraszam ale to jest tak samo jakbym np zapytala czy ciag {x
n}(zbiezny do zera ) to
x
n=o(1)
Prawda to czy nieprawda ?
Pierwsze pytanie ktore powinno padnac to co to jest =0(1) ? Dobrej nocy wszystkim.
Kolorowych snow
3 sie 22:08
Mila:
Zapis [ABC] oznacza pole trójkąta
3 sie 22:12
Mila:
Trójkąta ABC
3 sie 22:14
Eta:

u+w+w+u=S (jak poprzednio)
2w+2u=S
P=8w+8u+S
P=4S+S
3 sie 23:08
uwu: Czemu [CMG] : [CND] = 4 : 1 skoro [CG] : [CD] = 2 : 1
4 sie 18:46
Mila:
| | |CG| | | 1 | |
△CMG∼ΔCDN w skali k= |
| = |
| |
| | |CD| | | 2 | |
stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobiństwa⇔
[CDN]=4*[CMG]
Popatrz na rozwiązanie
Ety, masz to wykorzystane.
4 sie 19:24
uwu: już rozumiem

dzięki wielkie
5 sie 07:34