zbyt wiele klas abstrakcji
ite:
W zbiorze liczb rzeczywistych relacja S określona jest wzorem: xSy ⟺ y−x ∈ Z
Wyznacz klasy abstrakcji i zbiór ilorazowy A/R.
Relacja ma nieskończenie wiele klas abstrakcji, ale nie wiem, jak mogę je zapisać prościej:
[a]={…, a−1, a, a+1, a+2,...} gdzie a∊<0,1)
Proszę o podpowiedź.
30 lip 10:43
ABC:
można sobie zdefiniować dla zbiorów liczbowych sumę
A+B={a+b;a∊A ∧b∊B} i przy użyciu tego zapisać
30 lip 10:55
ite: czy tak może być zapisane?
[a]={a+k; a∊<0,1) ∧ k∊ℤ}
30 lip 11:13
Adamm:
może
Tak poza tym, czym jest A i R w A/R
w końcu mówimy o relacji S w zbiorze liczb rzeczywistych
30 lip 11:48
ite: to dobre pytanie : )
Uczę się, m.in. korzystając z zadań rozwiązanych i nierozwiązanych na forach internetowych.
Przepisałam (ctrl+C), a przecież czujność obowiązuje zawsze.
30 lip 12:05