Zbiór wartości
Marteka: Cześć, mam wyznaczyć zbiór wartości funkcji : −1/ 1 + x2. Wyznaczam że to jest (−1,0) ale w
odpowiedzi jest
(−∞,−1)
29 lip 22:54
PW: Jeżeli miała to być funkcja
to zła odpowiedź (Twoja też).
29 lip 23:28
Marteka: Moja powinna być <−1,0)
29 lip 23:52
Eta:

ZW= <−1,0)
30 lip 00:05
mmm: I Za pomocą przekształcania zbiorów:
x
2∊<0,+
∞)
1+x
2∊<1,+
∞)
II Za pomocą równania z parametrem:
−1=t+tx
2
tx
2+t+1=0
Δ≥0 (dla t≠0)
Δ=−4t(t+1)≥0
t(t+1)≤0
t∊<−1,0)
III Za pomocą badania przebiegu zmienności funkcji, aby narysować wykres ... zdecydowanie za
długie.
30 lip 09:40
Mila:
w− wartość f(x)
−1=w+wx
2
w*x
2+w+1=0
1) w=0
0*x
2+1=0 równanie sprzeczne− brak rozwiązań
2) w≠0
w*x
2=−w−1 /:w
| | −1−w | | −1−w | |
x2= |
| równanie ma rozwiązanie dla |
| ≥0 |
| | w | | w | |
(−1−w)*w≥0 i w≠0 parabola skierowana w dół
w=−1,w=0
w∊<−1,0)
Zw
f=<−1,0)
30 lip 17:43