matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż nierówność
mirka:
Rozwiąż nierówność:
2x − 5
5
<
x
2
− 4
x
2
+ 4x + 4
Mam z tym problem, bo nie potrafię dojść do prawidłowej odpowiedzi: x∊(−
∞
,−2)∪(−2,0)∪(2,3) Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi to krok po kroku? Byłabym wdzięczna.
29 lip 22:45
Eta:
x
2
−4=(x−2)(x+2) i x
2
+4x+4=(x+2)
2
D=R\ {−2,2}
2x−5
5
−
<0
(x−2)(x+2)
(x+2)
2
(2x−5)(x+2)−5(x−2)
<0
(x−2)(x+2)
2
............
2x
2
−6x
<0
(x−2)(x+2)
2
2x(x−3)(x−2)(x+2)
2
<0 Odp: x∊(−
∞
, −2)U(−2,0)U(2,3)
30 lip 00:17
mirka:
dzięki wielkie Eta! <3
30 lip 12:34
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick