klasy abstrakcji relacji równoważności
ite:
Niech k ∊ ℕ+. Relację ≡ definiujemy w zbiorze ℤ następująco m≡n(mod k) wtedy i tylko wtedy,
gdy k|(m−n). Zbiór ilorazowy tej relacji będziemy oznaczać przez Z/k. Dla k=7 podaj:
a)[2], [5], [−5]
[2]=[−5]={…,−12,−5,2,9,16,23,...}
[5]={−9,−2,5,19,26,...}
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
29 lip 16:19
Adamm:
W teorii grup raczej się pisze Z/(k)
(k) oznacza podgrupę Z generowaną przez k
29 lip 17:55
Adamm:
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
Na pewno jest dobrze rozumiane.
Ale może ktoś wymagałby lepszego zapisu tych zbiorów?
29 lip 17:56
ite:
Czy może być zapisane tak?
[2]={a,l∊ℤ: a=7l+2}
[5]={a,l∊ℤ: a=7l+5}
30 lip 10:09
ABC:
ten zapis 10:09 sugeruje że elementami [2] czy też [5] są pary liczb całkowitych
30 lip 10:45
ite: a jak mogę to zapisać poprawnie?
30 lip 10:50
ABC:
[2]={7k+2;k∊Z}
30 lip 10:53
ite:
A czy zbiór ilorazowy mogę tak zapisać?
Najpierw podaję wszystkie siedem klas abstrakcji
[0]={7k;k∊Z}
[1]={7k+1;k∊Z}
…
[6]={7k+6;k∊Z}
a potem
A/R={[0],[1],[2],[3],[4],[5],[6]} ?
30 lip 11:00
Adamm:
Oczywiście
30 lip 11:46
ite: a czy można ten zbiór ilorazowy zapisać:
A/R={{7k;k∊Z},{7k+1;k∊Z},...,{7k+6;k∊Z}} ?
30 lip 11:56
Adamm:
Można.
Chyba najprościej jednak jak sugerował ABC
A/R = {H, H+1, H+2, ..., H+6} gdzie H = {7k: k∊Z}
30 lip 12:36
ite: To już wszystko jasne.
Dziękuję, Szanowni Panowie : )
30 lip 13:21