Wyznacz równanie.
jolka: Pomoże ktoś?

a) Wyznacz równanie prostej prostopadłej do y = 2x + 4 przechodzącej przez punkt P (−1, −4).
b) Wyznacz równanie prostej nachylonej do osi OX pod kątem 45° i przecinającej oś OY w punkcie
3
29 lip 14:00
Jerzy:
a)
y = −0,5x + k
−4 = −0,5*(−1) + k
k = − 4 − 0,5 = −4,5
y = − 0,5x − 4,5
b)
y = x + k
3 = 0 + k
k = 3
y = x + 3
29 lip 14:05
jolka: Dziękuję
29 lip 14:08
::
a) y=−0,5(x+1)−4 ⇒ y=−0,5x−4,5
29 lip 16:36
::
P(0,3) a=1 , b=3
y=ax+b ⇒y=x+3
29 lip 16:38
Stan:
a) proponuję taki zapis tego prostego zadania:
k
1: y = 2x + 4, a
1 = 2
| | −1 | | 1 | |
k2: y = a2x + b2, P(−1, −4)∊k2, k2⊥k1 ⇒ a2 = |
| = − |
| |
| | a1 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = − |
| (x + 1) − 4 ⇒ y = − |
| x − 4 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 sie 21:02
Jerzy:
Ciekawa propozycja,a co wnosi do sprawy ?
2 sie 21:23
Stan:
jak nie widzisz, co wnosi do sprawy, to nie ucz
2 sie 22:42
:
3 sie 21:26
6latek: Stan nie unos sie tak bardzo bo nawet teraz na studiach licza b
To co napisales to git tylko ze terqz nie ucza tego wzoru i moga byc problemy
rownanie prostej przechodzacej prze punkt
y= a(x−x0)+y0 gdzie x
0 iy
0 to wspolrzedne punktu
Tak samo jak napisac rownanie prostej przechodzacej przez dwa pukty
Uklady rownan cuda nie widy po co
| | y2−y1 | |
Mam dwa punkty z prostego wzoru licze wspolczynnik koerunkowy prostej a= |
| |
| | x2−x1 | |
Mam a postawiam do wzoru wyzej wspolrzedne ktoregtokolwek punktu i ma juz rownanie .Prosto i
bezbolesnie
3 sie 21:47
jc: 6latku, też się wtrącę.
y=2x, czwórka nie ma znaczenia
2x−y=0, wektor prostopadły = (2,−1)
wektor prostopadły do (2,−1): (1,2)
szukana prosta x+2y=−1−2*4=−9
4 sie 10:20