.
anonim: W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A ma miarę 45° oraz |AB| = 16, |BC| = 12.
Na boku AB leży taki punkt K, że |AK| = 12, a na boku BC leży taki punkt L, że |BL| = 3.
Odcinki DL i CK przecinają się w punkcie M. Oblicz pole czworokąta BLMK.
28 lip 16:18
Mila:
| | 1 | |
1) [KBC]= |
| *4*12*sin45o=12√2 |
| | 2 | |
| | |NL| | | 4 | |
2) ΔNLC∼ΔKBC⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | 9 | | 12 | |
|NL|=3
3) Z trapezu oblicz pole ΔMLC
4) [BLMK]=12
√2−[MLC]
28 lip 20:48
Mila:
albo
3) możesz obliczyć PNLM korzystając z podobieństwa ΔNLM i DCM.
28 lip 22:11
anonim:
jak mam wyznaczyć pole PNLM? nie mogę tego obliczyć
29 lip 02:19
Eta:

P(BLMK)=S , S=P(KEM)−P(BLE) i h=6
√2
z podobieństwa trójkątów BLE i DCL w skali k= 1/3 to |BE|=16/3
| | 1 | | 16 | | √2 | |
P(BLE)= |
| *3* |
| * |
| ⇒ P(BLE)=4√2 |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
z podobieństwa trójkątów KME i DMC i |KE|=28/3
to KE/DC=7/12 to h=19x ⇒ x=6
√2/19 to 7x=42
√2/19
| | 1 | | 28 | | 42√2 | |
P(KEM) = |
| * |
| * |
| =.............. |
| | 2 | | 3 | | 19 | |
S=.........................
S= 120
√2/19
==============
29 lip 13:49
Mila:
Jeżeli
Anonim chce dokończyć sposób z 20:48 to proszę pisać
29 lip 18:38
anonim: chcę wiedzieć po prostu jak wyznaczyć właśnie taką część pola trapezu, z jakiej własności to
wynika, o ile tak się da
29 lip 21:37
Mila:
Piszę.
29 lip 22:12
Mila:
| | 1 | | 9√2 | |
PΔDCL= |
| *16* |
| =36√2 |
| | 2 | | 2 | |
Narysuję tylko trapez DCLN.
| | 3 | |
ΔNLM∼ΔDCM w skali k= |
| ⇔ |
| | 16 | |
ΔDMC i ΔCML mają wspólną wysokość opuszczoną na DL z wierzchołka C⇔
| | 3 | | 3 | | 36√2*16 | | 108√2 | |
PΔCML= |
| s= |
| * |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 19 | | 19 | |
2) Wracamy do poprzedniego zapisu:
| | 108√2 | | 228−108) | |
[BLMK]=12√2−[MLC]=12√2− |
| =√2*( |
| |
| | 19 | | 19 | |
====================
II Sposób
1) Obliczyć wysokość ΔNLM
2) Obliczyć pole ΔNLM
3) Obliczyć pole trapezu KBLN
i zsumować.
Spróbuj. ( o ile chcesz się tego nauczyć)
29 lip 22:42
anonim: dzięki bardzo
29 lip 23:01
Eta:

P−− pole trapezu , k −− skala podobieństwa ΔNLM i DCM
P1=k
2*P
2 , P
3=k*P
2 P=P
1+2P
3+P
2 = k
2P
2+2kP
2+P
2= (k
2+2k+1)P
2⇒
P=(k+1)2*P2
to
| | P | | k2*P | | k*P | |
P2= |
| , P1= |
| , P3= |
| |
| | (k+1)2 | | (k+1)2 | | (k+1)2 | |
================================
| | 16+3 | | 9√2 | | 19*9√2 | |
W tym zadaniu P= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
k=16/3
| | 16 | | 19*9√2 | | 3*3 | |
P3= |
| * |
| * |
| |
| | 3 | | 4 | | 19*19 | |
=============
29 lip 23:14
Mila:

Odwrotną proporcję dałam, mam nadzieję, że zauważyłeś

Powinno być:
dalej dobrze.
Do wiadomości:
| | 3 | |
[DMN]=[CML], [NLM]=( |
| )2*s |
| | 16 | |
29 lip 23:15