relacja słabo antysymetryczna
iteRacj@:
Czy relacja podzielności R ⊂ ZxZ jest słabo antysymetryczna ?
Czyli czy spełnia warunek ∀x,y∊Z xRy ∧ yRx ⇒ x=y ?
Znalazłam w necie odpowiedź, że nie jest.
Ale ta implikacja jest prawdziwa dla każdej pary liczb całkowitych, również dla x=y=0 (wtedy
poprzednik jest fałszywy a następnik prawdziwy).
Czy to jest poprawne?
28 lip 13:41
Adamm:
−1 dzieli 1 na odwrót
28 lip 16:06
Adamm: i na odwrót
28 lip 16:06
iteRacj@: czyli dla całkowitych nie jest, dla naturalnych tak,
dziękuję
28 lip 18:09