znajdź wzór ogólny ciądu
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc w zadaniu.
Iloraz ciągu geometrycznego (an) równy jest 3, a suma odwrotności wyrazu pierwszego i drugiego
wynosi 18.
Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu (a ) n
Nie wiem co źle robię może ktoś wskazać błąd. Moja próba rozwiązania w linku.
https://zapodaj.net/10d7407c782f4.jpg.html
28 lip 11:19
28 lip 11:33
Jerzy:
Trzecia linijka od dołu. Skąd 18*(a1*q) = 18a1*18q ?
28 lip 11:36
Nikto0: za a2 podstawiłam a1 razy q. Tak nie można? Jak poprawnie to wyliczyć?
28 lip 11:38
Jerzy:
Skąd masz dwie 18 po prawej strony ?
28 lip 11:41
Nikto0: 18 pomnożyłam przez (a1 razy q)
28 lip 11:45
Nikto0: 18 pomnożyłam przez (a1 razy q)
28 lip 11:45
Jerzy:
Czy ty nie rozumiesz, że 18*(a*b) = 18*a*b ?
Czy 10*(2*3) = 10*2*10*3 ?
28 lip 11:48
Nikto0: Ok. Już rozumiem.
28 lip 11:52
janek191:
q = 3
więc
| | 2 | |
an = a1*qn−1 = |
| *3n−1 = 2*3n−4 |
| | 27 | |
28 lip 16:15