Rozwiąż nierówność
wiktoria: Cześć, nie potrafię sobie poradzić z tym działaniem.
5x(x+3)(2−x) >0
Wiem mniej więcej co i jak ale wynik wychodzi mi zupełnie odwrotny.
5x=0 x1=0
x+3=0 x2=−3
2−x=0 x3=2
x1,x2.x3 są jednokrotne więc stopień wielomianu jest nieparzysty, a współczynnik liczbowy
przy x w najwyższej potędze wynosi 5
więc wykres powinnam rysować od lewego górnego rogu no i wychodzi mi że x∊(−3,0)∪(2,∞)
a w odpowiedziach jest x∊(−∞,−3)∪(0,2)
wychodzi na to że powinnam zacząc rysować wykres z lewego dolnego rogu
ale nie wiem dlaczego
27 lip 21:13
wiktoria: źle, źle źle...
x1,x2.x3 są jednokrotne więc stopień wielomianu jest nieparzysty, a współczynnik liczbowy
przy x w najwyższej potędze wynosi 5
więc wykres powinnam rysować od lewego DOLNEGO rogu no i wychodzi mi że x∊(−3,0)∪(2,∞)
a w odpowiedziach jest x∊(−∞,−3)∪(0,2)
wychodzi na to że powinnam zacząc rysować wykres z lewego GÓRNEGO rogu
ale nie wiem dlaczego
27 lip 21:16
Mila:

5x(x+3)(2−x) >0
m.z.
x=0,x=−3 x=2
x∊(−
∞,−3)∪(0,2)
Po wymnożeniu otrzymasz wsp. przy x
3 jest ujemny, zaczynamy od dołu z prawej [ oblicz w(3) ]
27 lip 21:25
wiem co piszę: wiki

po 1 to nie jest "działanie" tylko nierówność
2. jak nie opanujesz najprostszych rzeczy to ..
https://matematykaszkolna.pl/strona/1670.html
3. wiedziec mniej więcej co i jak to tak
jakbyś gotując zupę dla męża pomyliła sól z cukrem
domyśl się czym to grozi
29 lip 20:15
😂: Czy grozi tym, że męża trzeba będzie poznać w innych okolicznościach niż studia matematyczne ?
29 lip 20:48
: dla niektórych to jedyna szansa
29 lip 21:17
😂: nie jesteś złośliwa ?
29 lip 21:46
wiktoria:

wiem co piszę, faktycznie od razu po opublikowaniu tego zadania znalazłam swoje błędy więc w
sumie ... wiem co piszę

odpowiedź od Mila mi średnio pomogła, ale doszłam sama do czegoś i wynik się zgadza,
teraz tylko kwestia tego czy to faktycznie dobrze zrobiłam
(rozpisałam to łopatologicznie, więc jak ktoś gdzieś zauważy błąd to mnie poprawcie)
5x(x+3)(2−x)>9
5x(x+3)(−x+2)=0
5x(x+3)*(−1)*(x−2)=0 ogarnęłam, że tej −1 mi brakowało, czy ona może być tak zapisana
czy trzeba inaczej?
−5x(x+3)(x−2)=0
−5x=0 x+3=0 x−2=0
x
1=0 x
2=−3 x
3=2
1krotny 1krotny 1krotny
x∊(−
∞,−3)∪(0,2)
ad 3 kucharką nie jestem, z gotowaniem mi słabo idzie, ale wszystko da się wyćwiczyć
29 lip 22:36
wiktoria: *wiem, że wynik to złe słowo , znowu się pośpieszylam
29 lip 22:38