Kuba:
Pole trójkąta ABC jest równe 273. Na bokach AB i BC tego trójkąta ABC wybrano takie
punkty odpowiednio E i D, że AE : EB = BD : DC = 5:2. Odcinki AD i CE przecinają się w
punkcie F
Oblicz: [AEF], [CDF], [AFC], [BDFE].
Odpowiedzi to: b) [AEF]=125, [BEFD]= [AFC]=70, [CDF]=8, jednak nie wiem skąd one się biorą.
Próbowałem układać różne proporcje i układy ale nie mogę wyznaczyć tych pól.
Mila:
[ABC]=273
| 5 | |
[AEC]= |
| *273=5*39=195=[ABD] |
| 7 | |
[AEC] | | 5 | |
| = |
| − Δ mają tę samą wysokość |
[CEB] | | 2 | |
Małymi literami oznaczono pola odpowiednich trójkątów
2s+5s+2u=78
5s+2u+5u=195
−−−−−−−−−−−
7s+2u=78
5s+7u=195
stad s=4, u=25
1) [AEF]=5u=125
2)[CDF]=2s=8
3) [AFC]:
x+2s=78
x=78−8=70
[AFC]=70
4) [BEFD]:
5s+2u=5*4+2*25=70
[BEFD]=70
==============