24 lip 17:49
wredulus_pospolitus:
1)
skoro funkcja jest różniczkowalna w puncie 'a' to funkcja f(x) MUSI być ciągła w tymże punkcie
'a'
(innymi słowy −−− ciągłość funkcji w przedziale (a,b) jest warunkiem KONIECZNYM na
różniczkowalność funkcji na przedziale (a,b) )
f'(a) = 0 jest warunkiem koniecznym, ale NIE WYSTARCZAJĄCYM aby funkcja f(x) posiadała
ekstremum w punkcie x = a
Przykład: f(x) = x
3 ... f'(x) = 2x
2 .... jak widzisz f'(0) = 0, ale w tym punkcie (x=0)
funkcja nie posiada ekstremum, tylko punkt przegięcia
a trzecia odpowiedź jest w ogóle bez sensu

(czyli oczywiście: NIE)
24 lip 17:56
wredulus_pospolitus:
2)
Wiemy, że jest różniczkowalna w x = 1 ; nie wiemy czy jest różniczkowalna w każdym innym
punkcie czy też ciągła
Patrz to co wcześniej napisałem (odnośnie ekstremum)
Tak ... funkcja MOŻE (ale nie musi) mieć w x=1 ekstremum (patrz co wcześniej napisałem)
24 lip 17:58
wredulus_pospolitus:
3)
Nie musi być malejąca NA CAŁYM przedziale (0 ; 1) −−− może na przykład najpierw trochę rosnąć
i dopiero później zacząć maleć
To w ogóle jest bez sensu −−− może nie mieć ani jednego rozwiązania to równanie ( f(x) = 4 )
Tak ... na mocy tw. Derboux wiemy, że ciągła funkcja f(x) przyjmuje każdą wartość z przedziału
(−2 ; 2) ... więc także przyjmie wartość równą 0
24 lip 18:01
wredulus_pospolitus:
4) spróbuj samodzielnie (jest podobne do (3) )
24 lip 18:01
wredulus_pospolitus:
5)
f(x) = e|x|
rozpatrujemy sytuację dla x<0 ... wtedy możemy zapisać: f(x) = e|x| = e−x
więc f'(x) = − e−x = − e|x|
24 lip 18:03
wredulus_pospolitus:
spójrz na wykres g(x) = e
x
spójrz na wykres h(x) = e
−x
Twoja funkcja f(x) = e
|x| będzie 'częściowo' miała postać jednej z funkcji (dla x≥0) a
częściowo drugiej (dla x<0)
Czy któraś z tych funkcji przyjmuje chociażby wartość równą −1?
W takim razie czy funkcja f(x) ma nieograniczony zbiór wartości (czyli jest nieograniczona)
| π | | 3.14 | | 0.14 | |
| ≈ |
| = 1 + |
| > 1 |
| 3 | | 3 | | 3 | |
i teraz spójrz na wykresy g(x) i h(x) i zastanów się nad odpowiedzią
24 lip 18:06
wredulus_pospolitus:
6) spróbuj samodzielnie
24 lip 18:06
wredulus_pospolitus:

7)
najlepiej NARYSUJ wykres tej funkcji
A zauważysz łatwo czy jest to surjekcja z R na R
Czy są punkty nieciągłości
I czy f(x) = a ma dwa rozwiązania dla a<0
24 lip 18:09
wredulus_pospolitus:
8) spróbuj samodzielnie (też zacznij od narysowania tejże funkcji)
24 lip 18:10
Dejsza: Tylko jak mam rozumieć surjekcję? W wykładach mam napisane jedynie to:
Funkcja f: X→Y jest surjekcją wtedy i tylko wtedy, gdy f(X)=Y, czyli gdy przeciwdziedzina
funkcji f jest jej zbiorem wartości.
Nie wiem, jak mam to czytać z wykresu.
24 lip 18:12
wredulus_pospolitus:
surjekcja 'na chłopski rozum'
jest wtedy gdy: funkcja przyjmuje KAŻDĄ wartość ze zbioru Y przynajmniej raz
czyli:
f: R −> [0;+∞) ; f(x) = x2 JEST surjekcją
f: R −> R ; f(x) = x2 NIE JEST surjekcją (bo funkcja nie przyjmuje wartości chociażby
−1)
24 lip 18:15
Dejsza: A co w przypadku, jak mamy taką sytuację jak na 7?
24 lip 18:17
Dejsza: Jest surjekcją tylko dla x+1 z wyłączeniem x∊(−1;0)?
24 lip 18:18
wredulus_pospolitus:
W (7) funkcja f(x) to to
czerwona i
niebieska krzywa (szara już nie)
W takim razie łatwo zauważyć 'przerwę' na przedziale y ∊ (0;1) ... innymi słowy ... f(x) =
| | 1 | |
|
| (na przykład) NIE MA rozwiązań |
| | 2 | |
związku z tym ...
24 lip 18:20
Dejsza: Ah, więc o takie coś chodzi. Po prostu patrzysz na wartości na y, czy nie ma jakichś przerw.
24 lip 18:26
wredulus_pospolitus:
nie tyle czy nie ma 'jakiś przerw' co czy przeciwdziedzina funkcji zawiera cały zbiór Y (dany w
zadaniu)
W tym konkretnym zadaniu zbiór Y = R ... dlatego szukasz (jakiejkolwiek) przerwy " na y'rekach
"
24 lip 18:28
Dejsza: Zadanie 7. Wyjaśnisz mi, jak się sprawdzało punkty nieciągłości?
29 lip 12:32
Jerzy:
Funkcja jest ciagła w punkcie, gdy:
1) Posiada wartość w tym punkcie
2) Posiada granicę w tym punkcie
3) Granica jest równa wartości funkcji
29 lip 12:36
Dejsza: A jak jest w przypadku funkcji z zadania 7? Żebym miała podgląd na to, jak rozwiązać?
29 lip 12:54
Jerzy:
Które punkty twoim zdaniem są podejrzane ?
Czy funkcja posiada wartość w tych punktach ?
29 lip 12:59
Dejsza: Moim zdaniem punkt x = 0 jest podejrzany. Dla ln(−x) nie znamy wartości, zaś dla x+1 mamy
wartość.
29 lip 13:01
Jerzy:
Funkcja nie jest ciągła w punkcie x = 0 , bo nie posiada granicy w tym punkcie.
Granica lewostronna to − ∞ , a granica prawostronna to 1.
W punkcie x = − 1 funkcja jest ciagła.
29 lip 13:04
Dejsza: Teoretycznie posiada granicę, ale tylko jednostronną.
29 lip 13:07
Jerzy:
Co to znaczy "teoretycznie posiada granicę" ?
29 lip 13:08
Adamm: Czyli granicy nie posiada
29 lip 13:09
Jerzy:
Funkcja posiada granicę w punkcie, gdy lewostronna jest równa prawostronnej.
Ta funkcja posiada granicę w punkcie x = −1 , ale nie posiada granicy w punkcie x = 0
29 lip 13:10
Dejsza: Miałabym też pytanie odnośnie:
Każda funkcja, która jest ograniczona, jest też ciągła − raczej to jest prawda na mocy
Weierstrassa, tak?
29 lip 13:10
Dejsza: Rozumiem, czyli sprawdzać z obu stron granicę.
29 lip 13:11
Adamm:
Funkcja ciągła na odcinku domkniętym jest ograniczona.
Funkcja ograniczona jest ciągła? No nie. Wystarczy prosty przykład
f(x) = 0 dla x≠0, f(0) = 1
29 lip 13:13
Adamm:
Ogólnie, funkcja ciągła f:X→R (dla pewności X − przestrzeń Hausdorffa ) jest ograniczona
jeśli X jest zwarty.
29 lip 13:14
Dejsza: O przestrzeni Hausdorffa nie miałam.
29 lip 13:27
Adamm:
Spokojnie. Nie musisz wiedzieć. Pewnie nie będziesz.
29 lip 13:30
Dejsza: W sumie samo twierdzenie Weierstrassa starczy, bo tam jest o zbiorze domkniętym i ograniczonym.
29 lip 13:34