24 lip 15:00
wredulus_pospolitus:
1) Nie ..... niech a
n =
√n+1 − 1 .... wtedy masz
lim U{
√√n+1{1+
√n+1 − 1} = lim 1 = 1
2) Tak
lim e
−an = [e
−∞ = 0 ]
3) a w życiu ... niech a
n = n ... wtedy masz:
| | 3−π | | −0.14..... | |
lim |
| = lim |
| = 0 |
| | n | | n | |
24 lip 15:06
Dejsza: Nie jestem do końca pewna z przykładem 1

O ile 2 i 3 rozumiem, ale 1...
24 lip 15:15
Saizou :
Dejsza,
wreduluspospolitus pokazał kontrprzykład, że tak nie musi być.
Wziął ciąg a
n =
√n+1−1, oczywiście granica tego ciągu to +
∞, stąd mamy
| | √n+1 | | √n+1 | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| =1 |
| | 1+√n+1−1 | | √n+1 | |
24 lip 15:22
Dejsza: Rozumiem ^^
Bo i tak lim n→∞ an = lim n→∞ √n+1 − 1 wynosi ∞
24 lip 17:11