słaby matematyk: Liczbę dodatnią 'a' przedstaw w postaci sumy dwóch takich składników, aby suma ich
sześcianów była najmniejsza.
17 lis 21:21
Mycha: a=b+c b=a-c
b3+c3=min
(a-c)3+c3=min
a3-3a2c+3ac2-c3+c3=min
a3-3a2c+3ac2=min
(3a)c2-(3a2)c+a3=min
najmniejsza wartosc bedzie w wierzcholku czyli dla
c= 3a2/6a=a/2
wiec b=a-a/2=a/2
17 lis 21:34
yeti:
x+y = a x,y --to te składniki
x
3 +y
3 -- tu ma być minimum
x = a- y wstawiamy do drugiego równania:0
(a-y)
3 +y
3= a
3 -3a
2 y +3a y
2 -y
3 +y
3 =
3a y
2 -3a
2 y +a
3 --- to jest funkcja kwadratow ze zmienną "y"
założ 3a > 0 a >0 boramiona dogóry bo ma mieć minimum


liczymy y= x
w = -b/2a
1 gdzie a
1 = 3a b= - 3a
2
y ---bo zmienna w funkcji jest "y" OK

3a
2
y = --------- = 1/2 *a więc x = a - 1/2*a = 1/2 *a
6a
Odp te skladniki to x = 1/2*a y = 1/2 *a
17 lis 21:42
17 lis 21:44
s%u0142aby%20matematyk: dzięki bardzo

17 lis 21:45