Zadania - studia - geometria analityczna, zbiory
deiw99: ZAD 1
Wyznacz współrzędne u=[2,4,3,5] względem bazy B = { [0,0,0,1], [1,1,1,1], [1,1,0,0], [1,0,0,1]
} a następnie dokonać sprawdzenia
ZAD 2
Rozwiąż macierzowo układ równań
{ 2x − 3y <= 6; x + 5y >= 10
ZAD 3
Napisz wzór odwzorowania liniowego działającego z R
4 w R
3 takiego, że f(1,0,0,0) = (1,2,3),
f(0,1,0,0) = (0,2,3), f(0,0,1,0) = (0,0,0), f(0,0,0,1) = (1,1,1)
ZAD 4
Punkty A=(2,0,3), B=(2,0,0), C=(1,2,3), D=(3,3,3)
a) wyznacz objętość czworościanu ABCD
b) wyznacz cos alfa, gdzie alfa jest kątem ABC
c) wyznacz pole trójkąta ABD
d) oblicz wysokość czworościanu ABCD opuszczoną na podstawę ABD ( Vczw = 1/3 * Pp * h)
Prosiłbym bym również o jakieś proste wytłumaczenie tych zadań − wystarczy krótko, jak to się
robi itp.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!