Oblicz granicę ciągu
Michaloo:
an = n4+2n−5 / n2−n+3
21 lip 18:56
xyz:
∞
21 lip 19:02
xyz:
bo jak wyłączysz przed nawias n4 w liczniku, a n2 w mianowniku
to zostanie Ci n2 po skróceniu, czyli ∞2 = ∞
21 lip 19:02
wredulus_pospolitus:
czy tak trudno opanować umiejętność PISANIA NAWIASÓW
21 lip 20:44
Adamm:
Fakt faktem, pisania nawiasów mógłby się nauczyć, ale godne podziwu że coś robi
w wakacje.
21 lip 21:10
ite:
Trzy powody wakacji z matematyką ( = matematyki w wakacje):
1/ zainteresowanie matematyką
2/ praca wakacyjna z tego przedmiotu (niektóre szkoły przy umiarkowanych wynikach dają promocję
+ zestaw zadań do rozwiązania przez wakacje)
3/ poprawka
Wszystkie powody godne podziwu (chociaż niektóre bardziej : ).
22 lip 11:27
Michaloo: trzech ekspertów się odezwało, ale żeście pomogli
22 lip 19:55
Jerzy:
19:02 masz odpowiedź.
22 lip 20:16
chaloo:
Krótko :
jeżeli licznik jest stopnia większego niż mianownik, to granica jest równa +
∞
jeżeli licznik jest stopnia mniejszego niż mianownik, to granica jest równa 0
jeżeli licznik i mianownik są tego samego stopnia, to granica jest równa ilorazowi
współczynników przy najwyższej potędze
| | n5−3n2 | |
n→∞lim |
| ⇒ g=+∞ |
| | n3−2 | |
| | 3n3+2n−1 | |
n→∞lim |
| ⇒ g=0 |
| | 2n5−3n | |
| | 3n4+2n2−5 | | 3 | | 1 | |
n→∞lim |
| ⇒ g= |
| = |
| |
| | 6n4−2n−3 | | 6 | | 2 | |
Powodzenia
22 lip 20:20
Mila:
Teraz wiadomo jak to jest obliczone?
22 lip 20:24