suma
gość:
Ile wynosi suma cyfr liczby
99999999952
21 lip 00:13
mat:
88
21 lip 00:14
Adamm:
99999999952 = (10n−5)2 = 102n−10n+1+25
n to sobie już znajdziesz
wnioski?
21 lip 00:19
mat:
952=9*10+25 suma cyfr 1*9+7
9952=99*10+25 suma cyfr 2*9+7
99952=999*100+25 suma cyfr 3*9+7
:
:
99999999952 suma cyfr 9*9+7 =88
21 lip 00:24
mat: (1010−5)2 = 1020 − 2*1010*5 + 52 = 1020 − 1011 + 25
1020 ma jedynke i 20 zer
1020 − 1011 ma 9 dziewiątek i 11 zer
1020 − 1011 + 24 ma 9 dziewiątek, 2, 5 i 9 zer czyli 9*9+2+5 = 88
21 lip 00:26