Macierze
WhiskeyTaster: | | | | | |
Proszę o pomoc z zadaniem. Sprawdź, że dla macierzy | i | , gdzie A, C ∊ |
| | | |
| | | | | | |
Mmxm oraz B ,D ∊ Mnxn zachodzi | = | . Użyj tego faktu |
| | | |
| | | |
do znalezienia macierzy odwrotnej do | . |
| | |
Aby mnożyć macierze X i Y, to ilość kolumn macierzy X musi odpowiadać ilości wierszy macierzy
| | | |
Y. Macierz | ma w sumie m+n kolumn oraz m+n wierszy. To samo dotyczy macierzy N{C |
| | |
0}{0 D}, więc możemy przeprowadzić operację mnożenia. Stąd już nietrudno sobie wyobrazić, że
| | | |
mnożąc kolejne wiersze i kolumny otrzymamy wynik | . |
| | |
| | | |
Musimy znaleźć teraz macierz odwrotną do | i wykorzystajmy do tego powyższą |
| | |
zależność.
I tutaj, o ile nie wcześniej, mam pewien problem. Otóż macierz C jet rozmiaru mxm, zaś macierz
BD jest rozmiaru nxn. Stąd nie wiem, jak to wymnożyć. Czy może chodzi, by zostawić to tak, jak
jest?
20 lip 00:18
20 lip 00:23
Adamm:
machać rękoma to zawsze można, ale porządnie udowodnić?
p
i, j = a
i, j dla 1≤i, j≤n
b
i, j dla n+1≤i, j≤n+m
0 w przeciwnym wypadku
podobnie q
i, j
gdzie r
i, j = ∑
k=1n+m p
i, kq
k, j
potrafisz dokończyć?
20 lip 00:29
Adamm:
ai, j oraz bi, j to oznaczenia na wyrazy macierzy A i B
20 lip 00:34
WhiskeyTaster: Hm, zanim spróbuję, dwa pytania do tego, co zostało przez Ciebie napisane. Pierwsze: Czy
mógłbym prosić o szybko dowód tego równania z 00:23? Drugie: Czy pi, j nie powinno być
ai, j dla j ≥ 1 i j ≤ m? Macierz A jest rozmiaru mxm, więc gdyby wziąć m < n, to trafimy w
wyraz zerowy.
20 lip 02:04
WhiskeyTaster: Dobra, co do pierwszego pytania, to głupie − w końcu to właśnie mam udowodnić...
20 lip 02:08
Adamm:
m i n są u mnie odwrotnie
20 lip 02:22
Adamm:
| | A−1 0 | | AA−1 0 | |
* |
| = |
| = I |
| | 0 B−1 | | 0 BB−1 | |
20 lip 02:29
WhiskeyTaster: Dobrze, stwierdziłem, że to zadanie zostawię na koniec, więc teraz do niego wracam.
Oznaczenia: i − numer wiersza, j − numer kolumny
| |
= (pi,j) gdzie 1 ≤ i, j ≤ m+n |
| |
| |
= qi,j) gdzie 1 ≤ i, j ≤ m+n |
| |
p
i,j = a
i,j dla i ∊ [1, m] ⋀ j ∊ [m, n]
b
i,j dla i ∊ [m+1, m+n] ⋀ j ∊ [m+1, m+n]
0 dla pozostałych przypadków.
Analogicznie oznaczamy q
i,j.
| | | | |
Stąd | = (ri,j) gdzie 1 ≤ i, j ≤ m+n. |
| | |
r
i,j = ∑
k=1m+n p
i,kq
k,j. Stąd otrzymujemy, że:
r
i,j = ∑
k=1m a
i,kc
k,j dla i ∊ [1, m] ⋀ j ∊ [m, n]
∑
k = m+1m+n b
i,kd
k,j dla i ∊ [m+1, m+n] ⋀ j ∊ [m+1, m+n]
0 w pozostałych przypadkach.
Ale wiemy również, że AC = ∑
k=1m a
i,kc
k,j dla i ∊ [1, m] ⋀ j ∊ [m, n], więc:
I teraz moje pytanie: czy korzystając z tego, można od razu powiedzieć, że
| | | |
−1 = | ? Widzę, że jeśli tak jest, to dostaniemy w jednej |
| | |
| | | |
macierzy | , więc główna przekątna będzie składała się z samych jedynek, więc |
| | |
otrzymamy macierz identycznościową, ale nie wiem, czy nie należy tego w jakiś sposób pokazać.
21 lip 14:41
Adamm:
Poprawiam się. Potrzebujemy jeszcze następującego:
| | | |
w ten sposób pokażemy że przy założeniu | jest odwracalne, A i B można odwrócić, |
| | |
i rachunek 20 lip 2:29 ma sens.
21 lip 16:14
21 lip 16:17
WhiskeyTaster: Przeanalizuję dowód. Wiem, że coś takiego zachodzi, jednak nie było to dowodzone. Dziękuję za
pomoc, Adamm.
22 lip 13:36