Funkcja odwrotna
WhiskeyTaster: Mam pewne przekształcenie liniowe F: R2[x] → R3, F(P) = [P(0), P(1), P(−1)]. Mam do tego
podać przekształcenie odwrotne. Widać, że przekształcenie jest odwrotne, bo dimkerF = 0. Czy
to, co robię jest dobrze?
P(x) = ax2 + bx + c, P(0) = c, P(1) = a + b + c, P(−1) = a − b + c, więc
F−1([c, a+b+c, a−b+c]) = ax2 + bx + c?
18 lip 21:13
Adamm:
jest odwracalne a nie odwrotne
należałoby raczej znaleźć
F−1([a, b, c])
18 lip 21:18
WhiskeyTaster: Czyli przekształcenie odwrotne to będzie F
−1[a, b, c] = αx
2 + βx + γ. Z tego otrzymamy
układ równań:
γ = a
α + β + γ = b
α − β + γ = c, czyli γ = a oraz
α + β = b − a
| | b + c | |
α − β = c − a, dodamy oba równania do siebie i otrzymamy 2α = b + c − 2a ⇔ α |
| − a. |
| | 2 | |
| | b−c | |
Więc β = b − a − U{b+c}[2} + a ⇔ α = |
| . |
| | 2 | |
| | b+c−2a | | b−c | |
Stąd F−1([a, b, c]) = |
| x2 + |
| x + a |
| | 2 | | 2 | |
18 lip 21:33
WhiskeyTaster: Oczywiście przekształcenie odwracalne, a funkcja odwrotna.
18 lip 21:34
WhiskeyTaster: Dziękuję, Adamm.
18 lip 21:34