Zadanie liczby naturalne
Wiola: Podaj największą liczbę k spełniającą poniższy warunek wiedząc że k jest liczbą naturalną
10k100!
18 lip 06:45
Bleee:
Ale jaki warunek?
18 lip 08:35
r: @Bleee
| | 10k | |
pewnie taki, że |
| ∊N |
| | 100! | |
18 lip 12:07
Bleee:
@r no nie wydaje mi się. Tenże ułamek nigdy nie będzie w tym zbiorze.
18 lip 12:28
Wiola: Zadanie to zapisane jest w ten sposób 10k|100!
18 lip 12:40
Bleee: No to jest lekka różnica, nie sądzisz?
Wiesz w ogóle co oznacza ten zapis
18 lip 13:30
Bleee:
Patrzysz na 100!
I sprawdzasz ile liczb naturalnych nie większych od 100 jest podzielonych przez:
a) 5
b) 25
I sumujesz te ilosci
Dokładnie tyle razy 100! możesz podzielić przez 10 = 2*5
Innymi słowy 10otrzymanej zsumowanej ilości podzieli 100! ale już kolejna 10 nie podzieli
18 lip 13:35
Wiola: 10k jest dzielnikiem liczby 100!
18 lip 13:41
Bleee:
Okey, a jako ze:
10k =2k*5k
Oraz 2 < 22 < 5 to zapisując liczbę 100! w postaci 2a3b5c7d.... będziemy mieli a > c,
Wiec będziemy mieli szukane k = c
I trzeba wyznaczyć to c (na przykład w ten sposób co napisałem wczesniej
18 lip 14:11