Trygonometria
Jadwigas: Jak rozwiązać równanie tgx−ctgx =0
Proszę o pomoc
17 lip 13:36
Bleee:
1) zalozenia
2)
tgx − ctgx = 0
tgx = ctgx
sinx/cosx = cosx/sinx
sin
2x = cos
2x
| | 1 | |
(sinx − cosx)(sinx + cosx) = 0 lub inaczej : 1 = 2cos2x ⇔ cos2x = |
| |
| | 2 | |
17 lip 14:02
17 lip 14:17
Mila:
3) sinx≠0 i cosx≠0
Rozwiąż sama
cos(2x)=0
=============
Pozdrowienia dla
Blee i Jerzego
17 lip 18:56
Jerzy:
I wzajemnie
Milu
17 lip 19:28
Jerzy:
I mała korekta do Twojego rozwiązania: −2cos(2x) = 0
17 lip 19:30
Jerzy:
Tfu... −cos(2x) = 0
17 lip 19:31
Mila:
Świadomie opuściłam nawias.
17 lip 19:39
Mila:
(minus)
17 lip 19:39
Jerzy:
Mogło autora postu zmylić,że sin
2x − cos
2x = cos2x
17 lip 19:43
: 
chłopcy i dziewczęta ale
Jaswisia chciała to mieć rozwiązane przed 14:00 bo potem
to już po zajęciach
17 lip 21:35
Jerzy:
Na naukę nigdy nie jest za późno
17 lip 21:42