matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ równan
Ipirks:
proszę o sprawdzenie i poprawkę. a)
⎧
4x−y=2
⎩
−3x+6y=9
⎧
y=4x−2
⎩
−3x+6(4x−2)=9
⎧
y=4x−2
⎩
−3x+24x−12=9
⎧
y=4x−2
⎩
21x=21
⎧
y=4−2
⎩
x=1
⎧
y=2
⎩
x=1
b)
⎧
5(X−2) + y=3
⎩
y−2=1−5x
⎧
5x−10+y=3
⎩
y=3−5x
⎧
5x−10+3−5x=3
⎩
y=3−5x
⎧
0=10
⎩
y=3−5x
nie wiem co teraz moze coś źle obliczylem?
17 lip 08:46
wredulus_pospolitus:
dubel
17 lip 09:19