układ równan
Ipirks: proszę o sprawdzenie i poprawkę.
a)
b)
| ⎧ | 0=10 | |
| ⎩ | y=3−5x | nie wiem co teraz moze coś źle obliczylem?
|
17 lip 08:46
wredulus_pospolitus:
5(x−2) + y = 3 −> y = 13 − 5x
y−2 = 1 − 5x −> y = 3 − 5x
odejmujemy te dwa równania i mamy:
0 = 10 <−−− sprzeczne
wniosek −−−−− te dwa równania (graficznie) można zaprezentować jako dwie RÓWNOLEGŁE proste
(patrz postać do jakiej przekształciłem)
17 lip 09:19
wredulus_pospolitus:
w 'dawnych czasach' w szkole liczyło się wyznacznik macierzy w celu określenia, czy dany układ
równań nie jest przypadkiem sprzeczny (jak również używało się wyznaczników do rozwiązania
układu równań), no ale obecnie jest to zbyt 'zaawansowana matematyka'
17 lip 09:22
Mila:

a) Metoda przeciwnych współczynników
4x−y=2
−3x+6y=9 /:3
4x−y=2 /*2
−x+2y=3
8x−2y=4
−x+2y=3 dodajemy stronami
−−−−−−−−−−−
7x=7⇔x=1
−1+2y=3⇔2y=4⇔y=2
x=1 i y=2 układ oznaczony
==================
b)
5(x−2) + y=3
y−2=1−5x
5x+y=13
5x+y=2
−−−−−−−−− odejmujesz stronami, jeśli nie "widzisz" jaki to układ.
0=11 sprzeczność
Układ sprzeczny− brak rozwiązań
Graficznie:
y=−5x+13
y=−5x+2
wykresy są prostymi równoległymi, nie maja punktów wspólnych.
Układ sprzeczny.
====================
17 lip 16:44