Parametr
Jadwigas: I określić znaki pierwiastków równania x²+mx+m=0 , gdy m <0
Proszę o pomoc
17 lip 07:08
piotr:
x1+x2 > 0
x1*x2 < 0
17 lip 08:45
PW: Odpowiedź jest znacznie prostsza.
Wiemy, że
(1) f(x) = x2 + mx + m
dla x=0 osiąga wartość ujemną:
f(0) = m < 0.
Gdyby miejsca zerowe funkcji kwadratowej postaci (1) były jednakowych znaków, to byłoby
f(0) > 0
(wystarczy narysować dwie parabole − jedną przecinającą oś OX w dwóch punktach ujemnych i drugą
w dwóch punktach dodatnich).
Skoro f(0) < 0, to miejsca zerowe są różnych znaków.
17 lip 11:43
PW: Uwaga
Zakładałem, że polecenie "określić znaki pierwiastków" zawiera informację o istnieniu dwóch
rozwiązań równania.
Kto nie wierzy powinien to pokazać:
Δ = m2 − 4m > 0,
bo m < 0.
Δ > 0 oznacza istnienie dwóch rozwiazań równania.
17 lip 11:56