17 lip 01:38
Mariusz:
Tak widziałem już tę całkę
i jeden Niemiec zastosował wzór Leibniza na różniczkowanie pod znakiem całki
17 lip 07:02
Mariusz:
Widziałem jeszcze inne podejście
Najpierw podstawienie
x=tg(t)
następnie własność logarytmu
później
wzór na cosinus różnicy
cos(x−y)=cos(x)cos(y)+sin(x)sin(y)
co daje
| | 1 | | 1 | |
cos(x)+sin(x)=√2( |
| cos(x)+ |
| sin(x)) |
| | √2 | | √2 | |
| | π | |
cos(x)+sin(x)=√2cos(x− |
| ) |
| | 4 | |
co wobec parzystości cosinusa można zapisać jako
| | π | |
cos(x)+sin(x)=√2cos( |
| −x) |
| | 4 | |
Po skorzystaniu z liniowości dostaniemy sumę trzech całek
z czego dwie sumują się do zera
17 lip 07:34
Mariusz:
Na początku zastanawiałem się nad rozwinięciem funkcji podcałkowej w szereg
| | 1 | 1 | | 1 | 1 | | 1 | 2 | |
ln(1+x)=ln(1)+ |
|
| x− |
|
| x2+ |
|
| x3 |
| | 1! | (1+0) | | 2! | (1+0)2 | | 3! | (1+0)3 | |
| | (−1)n+1 | |
ln(1+x)=∑n=1∞ |
| xn |
| | n | |
| 1 | | π | |
| =1+∑n=1∞cos( |
| n)xn |
| 1+x2 | | 2 | |
| | (−1)n+1 | |
ln(1+x)=∑n=1∞ |
| xn |
| | n | |
Teraz trzeba by te szeregi wymnożyć
Po wymnożeniu tych szeregów dostalibyśmy podwójną sumę
17 lip 08:07
piotr: podstawienie; x=(1−t)/(1+t)
| | ln(x+1) | | | | 2 | |
∫01 |
| dx = ∫10 |
| {− |
| }dt = |
| | x2+1 | | | | (1+t)2 | |
17 lip 09:56
Adamm:
Miałem taki sam pomysł na tą całkę jak ten Niemiec. Wyznaczyłem nawet funkcję pierwotną.
| | ln(xy+1) | |
J(y; a) = ∫0a |
| dx, a>−1 |
| | x2+1 | |
| | x | | 1 | | x | | 1 | |
J'(y; a) = ∫0a |
| dx = ∫0a (A* |
| +B* |
| +C* |
| ) dx |
| | (x2+1)(xy+1) | | xy+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
gdzie
| | y | | 1 | | y | |
A = − |
| , B = |
| , C = |
| |
| | 1+y2 | | 1+y2 | | 1+y2 | |
| | x | | 1 | |
c' = ∫0a |
| dx = |
| ln(a2+1) |
| | x2+1 | | 2 | |
| | 1 | |
c'' = ∫0a |
| dx = arctg(a) |
| | x2+1 | |
| | 1 | | 1 | | y | |
J'(y; a) = − |
| ln(y+1)+c'* |
| +c''* |
| |
| | y2+1 | | y2+1 | | y2+1 | |
J
a = J(1; a) = ∫
01 J'(y; a) dy = −J
a+2c'c''
| | 1 | |
Ja = c'c'' = |
| ln(a2+1)arctg(a) |
| | 2 | |
| | π | |
w szczególności J = J1 = |
| ln(2) |
| | 8 | |
17 lip 16:46
Adamm:
drobna korekta
Ja = J(a; a) = ∫0a J'(y; a) dy = ...
17 lip 16:48
Adamm:
Trochę było przy tym roboty...
17 lip 16:53
Mariusz:
Podstawienie Piotra wygląda całkiem nieźle
Nawet nieco lepiej niż te co ja widziałem
Ciekawe czy by wyszło gdyby pociągnął dalej rozwinięcie w szereg
Iloczyn Cauchego dałby podwójną sumę którą trzeba by było scałkować
18 lip 08:04
Mariusz:
Adam programowałeś trochę ?
Skrobnąłem program do metody trapezów w Pascalu
Jeśli wolisz C to łatwo go przepisać
uses crt;
type TFunc = function (x:Real):Real;
function f1(x:Real):Real
begin
f1 := ln(1+x)/(1+x*x);
end;
function trapezoid(f:TFunc;a,b:Real;n:longint):real;
var k:longint;
s,h:Real;
begin
s := f(a) + f(b);
h := (b − a)/n;
for k := 1 to n − 1 do
s := s + 2 * f(a + k * h) ;
trapezoid := s * h / 2;
end;
var a,b:Real;
n:longint;
esc:char;
begin
clrscr;
repeat
writeln('Podaj przedzial calkowania');
readln(a,b);
writeln('Podaj liczbe podprzedziałów');
readln(n);
writeln(trapezoid(@f1,a,b,n):1:10);
esc := readkey;
until esc = #27;
end.
Gdybyś chciał aby programik liczył całkę dla zadanej dokładności to
musiałbyś ten kod źródłowy nieco zmodyfikować
Ten programik może mieć problemy z policzeniem całek niewłaściwych
20 lip 11:11
20 lip 19:32
mat: Ale piotr podał w zasadzie odpowiedź
| | ln(x+1) | | 1 | |
2∫01 |
| dx = ln2∫01 |
| dx = ln2 * arctgx|01 |
| | x2+1 | | 1+x2 | |
| | π | |
stąd wyjściowa całka wynosi |
| ln 2 |
| | 8 | |
20 lip 23:28
Adamm:
@mat, tak, bardzo sprytne podstawienie, nie wpadł bym na to, chyba że metodą
prób i błędów
Skoro poprzednia z całek tak się spodobała, to mam tutaj nowe wyzwanie.
| | ln(sin x)ln(cos x) | |
∫0π/2 |
| dx |
| | tg(x) | |
Ma ona związek z funkcją dzeta Riemanna
Później zamieszczę swoje rozwiązanie.
22 lip 02:40
Adamm:
Jakoś nie specjalnie udało mi się dojść do wyniku, jednak doszedłem to np.
| | Hk | | 1 | |
∑k=1∞ |
| czy ∑k=1∞ |
| (π2/6−(1+1/2+...+1/(k−1)2)) |
| | k2 | | k | |
powiedziałbym, że chyba pierwszy wynik można już zaakceptować jako 2ξ(3)
22 lip 04:01
Mariusz:
Wydaje się że gdzieś zgubiłeś stałą tzn stały współczynnik
Gdy użyłem powyższego programiku to otrzymałem następujące przybliżenie
https://ideone.com/n9QJ5k
Na marginesie użyłeś litery ksi
22 lip 10:05
Mariusz:
| | ln(sin x)ln(cos x) | |
∫0π/2 |
| dx |
| | tg(x) | |
t=−ln(sin x)
t(0)=−ln(sin(0))=
∞
∫
∞0−t ln(
√1−e−2t) (−dt)
| | 1 | | 1 | | e−2tt2 | |
− |
| ( |
| t2ln(1−e−2t)|0∞−∫0∞ |
| dt) |
| | 2 | | 2 | | 1−e−2t | |
| | 1 | | 1 | |
∫0∞t2e−2ntdt=− |
| t2e−2nt|0∞+ |
| ∫0∞te−2ntdt |
| | 2n | | n | |
| | 1 | |
∫0∞t2e−2ntdt= |
| ∫0∞te−2ntdt |
| | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫0∞t2e−2ntdt= |
| (− |
| te−2nt|0∞+ |
| ∫0∞e−2ntdt) |
| | n | | 2n | | 2n | |
| | 1 | |
∫0∞t2e−2ntdt= |
| ∫0∞e−2nt |
| | 2n2 | |
| | 1 | |
∫0∞t2e−2ntdt=− |
| (0−1) |
| | 4n3 | |
Nie wiem czy wszystkie przejścia są poprawne ale jak dotąd tylko na taki pomysł wpadłem
22 lip 11:19
Mariusz:
Najpierw
Podstawienie t=−ln(sin(x))
i zabawa z własnościami logarytmu
następnie całkowanie przez części gdzie
u=ln(1−e
−2t) dv=tdt
| | 2e−2t | | t2 | |
du= |
| dt v= |
| |
| | 1−e−2t | | 2 | |
| | e−2t | |
Następnie rozwinięcie |
| |
| | 1−e−2t | |
w szereg korzystając z szeregu geometrycznego
Zamiana kolejności całkowania i sumowania
Dwukrotne całkowanie przez części aby obliczyć całkę
22 lip 11:34
Mariusz:
Adam może byś jednak sprawdził czy nie ma gdzieś błędu , np czy przedstawiony
w moim wpisie sposób postępowania jest poprawny
Jeśli moje rozwiązanie jest poprawne to możesz wrzucić następną całkę
chyba że ktoś ma inny pomysł na tę całkę , choć nie widzę aby go przedstawił
23 lip 11:47
Mariusz:
Mój pomysł na nauczanie był taki
1. Przedstawienie w sposób zrozumiały dla innego użytkownika minimum potrzebnej teorii
2. Zilustrowanie teorii przykładem
3. Podanie użytkownikowi zadań do samodzielnego rozwiązania
4. Sprawdzenie przesłanego rozwiązania
Testowałem ten sposób na użytkowniku zef i jakoś nie podobało mu się że chciałem
mu najpierw przedstawić teorię
Chciałem aby dobrze przećwiczył wszystkie przypadki całkowania funkcyj wymiernych
zanim przeszlibyśmy dalej ale koleś chyba uznał że to zbyt długo trwa i przestał reagować
23 lip 12:17
piotr: | | 1 | |
∑n=1∞ |
| = ζ(3) ← ζ − funkcja zeta |
| | n3 | |
24 lip 10:33
Mariusz:
piotr wiem ale czy przejścia są poprawne tzn
czy granice są dobrze policzone , czy te rozwinięcie w szereg jest poprawne ,
czy w tej całce można zamienić kolejność całkowania i sumowania
Nie wiem czy jest sens się bawić w jego grę skoro nie chce mu się sprawdzać
przesłanych obliczeń
Na pomysł z 22 lip 2019 11:19
akurat sam wpadłem bez oglądania żadnych filmików
Po zamianie kolejności sumowania i całkowania można było też całkę do funkcji Γ sprowadzić
24 lip 12:43
24 lip 13:37
Adamm:
Przepraszam, po prostu zaczęło mnie to już nudzić, więc zająłem się czymś innym.
24 lip 16:27
Mariusz:
Jak wymyślasz zabawę to bądź konsekwentny a nie po dwóch
przykładach (tutaj całkach) porzucasz zabawę twierdząc że zaczyna cię nudzić
Poza tym Piotr potwierdził że w swoim rozwiązaniu gdzieś zgubiłeś cały czynnik
Mógłbyś pokazać wszystkie swoje obliczenia może uda nam się zauważyć gdzie
ten czynnik zgubiłeś
24 lip 18:26
Adamm:
drama
24 lip 18:50
Adamm:
| | ln(sinx)ln(cosx) | |
∫0π/2 |
| dx = |
| | sinx*cosx | |
| 1 | | ln(sinx)ln(1−sin2x) | |
| ∫0π/2 |
| cosx dx = |
| 4 | | sinx*(1−sin2x) | |
| 1 | | ln(x)ln(1−x2) | |
| ∫01 |
| dx = |
| 4 | | x(1−x2) | |
| 1 | | ln(x2)ln(1−x2) | |
| ∫01 2x |
| dx = |
| 16 | | x2(1−x2) | |
| 1 | | ln(x)ln(1−x) | |
| ∫01 |
| dx = |
| 16 | | x(1−x) | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫01 ln(x)ln(1−x)( |
| + |
| ) dx = |
| 16 | | x | | 1−x | |
| 1 | | ln(x)ln(1−x) | |
| ∫01 |
| dx = |
| 8 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| ∫01 ∑n=0∞ |
| xnln(x) dx = |
| | 8 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| ∑n=0∞ |
| ∫01 xnln(x) dx |
| | 8 | | n+1 | |
∫
01 x
nln(x)dx
e
−u = x
−e
−udu = dx
−∫
0∞ ue
−(n+1)udu
t = (n+1)u
| | 1 | | 1 | |
− |
| Γ(2) = − |
| |
| | (n+1)2 | | (n+1)2 | |
| 1 | | 1 | | ζ(3) | |
| ∑n=0∞ |
| dx = |
| |
| 8 | | (n+1)3 | | 8 | |
25 lip 00:10
Adamm:
podałbym też inne wyniki, ale gdzieś zgubiłem kartkę więc pisałem praktycznie z pamięci
25 lip 00:23
Adamm:
A stałej wcześniej po prostu nie podałem, a nie że jej nie było. Ot co.
25 lip 00:26
Mariusz:
Poprzednio twierdziłeś że wynikiem będzie 2ζ(3) (Patrz wpis z 22 lip 2019 04:01)
więc dlatego twierdziłem że gdzieś zgubiłeś stałą tzn stały czynnik
A sprowadzenie oryginalnej całki do całki
| | ln(sin(x))ln(cos(x)) | |
∫0π/2 |
| dx |
| | sin(x)cos(x) | |
| | ln(sin(x))ln(cos(x)) | |
∫0π/2 |
| dx |
| | tg(x) | |
dt=−dx
| | ln(cos(t))ln(sin(t)) | |
∫π/20 |
| (−dt) |
| | ctg(t) | |
| | ln(cos(t))ln(sin(t)) | |
∫0π/2 |
| dt |
| | ctg(t) | |
| | ln(sin(x))ln(cos(x)) | | ln(sin(x))ln(cos(x)) | |
2I = ∫0π/2 |
| dx+∫0π/2 |
| dx |
| | tg(x) | | ctg(x) | |
2I = ∫
0π/2ln(sin(x))ln(cos(x))(tg(x)+ctg(x))dx
| | sin(x) | | cos(x) | |
2I = ∫0π/2ln(sin(x))ln(cos(x))( |
| + |
| )dx |
| | cos(x) | | sin(x) | |
| | sin2(x)+cos2(x) | |
2I = ∫0π/2ln(sin(x))ln(cos(x))( |
| )dx |
| | cos(x)sin(x) | |
| | ln(sin(x))ln(cos(x)) | |
2I =∫0π/2 |
| dx |
| | cos(x)sin(x) | |
| | 1 | | ln(sin(x))ln(cos(x)) | |
I = |
| ∫0π/2 |
| dx |
| | 2 | | cos(x)sin(x) | |
Drama ... co to za zabawa jak porzucasz ją zaledwie po dwóch całkach
Daj następną jak nie będę miał na nią pomysłu to zostawię do policzenia innym
25 lip 02:54