Twierdzenie o indeksie
WhiskeyTaster: Proszę o sprawdzenie, dla pewności. Korzystając z twierdzenia o indeksie oblicz wymiary
podanych przestrzeni:
(1) { P ∊ R
5[x]: P(−x) = P(x)}
(2) { P ∊ R
3[x]: ∫
01P(x) dx = P'(1) = 0}
(3) { P ∊ R
3[x]: xP'''(x) + P''(x) = 0}
(4) { A ∊ M
2x2: A = 2A
T}
| | 1 | |
(1) |
| (P(x) + P(−x)) = bx4 + dx2 + f, stąd dimImF = 3, dimkerF = 3 |
| | 2 | |
(2) ∫
01P(x) dx = 0 oraz P'(1) = 0, stąd układ dwóch równań:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| a + |
| b + |
| c + d = 0 ⇒ d = − |
| a − |
| b − |
| c |
| 4 | | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 2 | |
3a + 2b + c = 0 ⇒ c = −3a − 2b
| | 7 | | 4 | | 7 | | 4 | |
Czyli d = − |
| a − |
| b, stąd P(x) = a(x3 − 3x − |
| ) + b(x2 − 2x − |
| ) |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
dimkerF = 2, dimImF = 2
(3) dimImF = 2, dimkerF = 2 (bo funkcjami zerowymi będą przekształcenia funkcji stałych oraz
liniowych)
| | | |
(4) A − 2AT = | , stąd a = b = c = d = 0 |
| | |
dimkerF = 0, dimImF = 4
15 lip 21:28
Adamm:
Co mówi twierdzenie o indeksie?
wymiar obrazu + wymiar jądra = wymiar wyjściowej przestrzeni ?
15 lip 21:30
Adamm:
jest źle już widzę na starcie
15 lip 21:32
WhiskeyTaster: Aj, aj, masz rację. Głupi błąd w (1). P(x) − P(−x) = 2ax5 + 2cx3 + 2ex, stąd dimImF = 3, a
dimkerF = 3. A odpowiadając na pytanie: twierdzenie mówi tyle, że wymiar obrazu + wymiar jądra
= wymiar dziedziny
15 lip 21:50
Adamm:
Rozumiem, że F: P(x) → P(x)−P(−x)
15 lip 21:51
Adamm:
2)
F(P(x)) = (∫01 P(x), P'(1))
dim ImF = 2 skąd dim KerF = 2
15 lip 21:56
Adamm:
3)
xP'''(x)+P''(x) = (xP''(x))'
F = DLD2, D − operator różniczkowania, L − mnożenie przez x
D2(R3[x]) = R1[x]
i łatwo zauważyć że DL(R1[x]) = R1[x]
stąd dim ImF = 2, więc dim KerF = 2
15 lip 22:01
Adamm:
4)
F: A → A−2A
T
| | | | | |
A = | to A−2AT = | skąd dim ImF = 4, więc dim KerF = 0 |
| | | |
15 lip 22:04
Adamm:
Miałeś dobrą intuicję, ale nie podałeś co to F.
Po drugie, nie chodzi o to żeby obliczać wymiar bezpośrednio,
raczej o to żeby znaleźć wymiar obrazu, przy czym F dobieramy tak,
żeby nasza przestrzeń była jądrem przekształcenia F
15 lip 22:06
WhiskeyTaster: Rozumiem, czyli powinienem jeszcze podawać, jak wygląda F i dopiero na tym pracować. Dziękuję
za sprawdzenie i uwagi, Adamm.
15 lip 22:18