Liczby zespolone
Pomoc123: Obliczyć 4√−1+√3i
Pod pierwiastkiem 3 a nie 3i
15 lip 10:34
jc: Jak definiujesz pierwiastek z liczby zespolonej?
15 lip 10:37
Pomoc123: Z=x+iy
15 lip 10:50
15 lip 11:47
Bleee:
Wiec:
1) |z| =


2) x = |z|*sinφ
3) y = |z|*cosφ
Z dwóch ostatnich wyznaczasz φ =


Podstawiasz do wzoru
15 lip 11:52
jc: Bleee, na tej stronie nie ma definicji pierwiastka.
15 lip 11:52
Bleee:
Oczywiście popierniczylem sinus z cosinusem
15 lip 11:53
Mila:
|−1+
√3*i|=
√12+(√3)2=2
| | 2π | | 2π | |
−1+√3 i=2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | | | | |
zk=4√2*(cos |
| +i sin |
| ), dla k∊{0,1,2,3} |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
z0=4√2*(cos |
| +i sin |
| )=4√2*( |
| + |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
licz dalej sam.
16 lip 19:03