Miejsca zerowe funkcji
Travelmate: Proszę o sprawdzenie. Ewentualnie poprawienie i wytłumaczenie gdzie popełniłem błąd.
Znajdź miejsca zerowe funkcji
Y= (
√3−1)x+3
2. A)
Znajdź miejsca zerowe funkcji liniowej:
Y=−3x+2
B) oblicz wartości funkcji dla argumentu 3,5
Y=−7 I Y=−13
C/) oblicz argument gdy wartości funkcji wynosi 6
D) sprawdź czy pkt o współrzędnych (1,−1) należy do wykresu funkcji tu proszę o pomoc
14 lip 20:54
jc: y=−(15/4)x + 5/2, x=2/3
2B 3,5 = 7/2 inaczej by było napisane: dla argumentów:3, 5.
2D czy dla x=1, y=−1? TAK
14 lip 21:04
Jerzy:
Podstawowe pytanie, czy wiesz co to jest miejsce zerowe funkcji ?
14 lip 21:33
Travelmate: Wiem, pkt przecięcia osi x. Lub poprostu jakie x podstawione pod wzór funkcji da jej wartość
równą 0
14 lip 23:03
Travelmate: Czy zad 1 jest ok?
15 lip 17:49
jc: nie
3+ 3/4 = 15/4, 2+1/2=5/2
0=−15/4 x + 5/2
15/4 x = 5/2
x=2/3
15 lip 17:53
Travelmate: dziękuję, w sumie głupi błąd...
a ten przykład drugi z zad 1 ?
16 lip 20:43
Jerzy:
Dobrze.
16 lip 20:50