liniowa
Jadwigas: znaleźć taką funkcję liniową aby dla każdego x∊R prawdziwa była równość f((2x+1)=4x
proszę o podpowiedź , jak to rozwiązać
13 lip 11:06
Jerzy:
f(x) = 2x − 2
f(2x + 1) = 2(2x +1) − 2 = 4x + 2 − 2 = 4x
13 lip 11:15
wredulus_pospolitus:
a jak dojść do tego:
f(x) = ax + b
f(2x+1) = a(2x+1) + b =4x
czyli:
2a = 4 <−−− czyli 'to co stoi przy x'
2a + b = 0 <−−−− czyli 'to co jest wyrazem wolnym'
masz taki prosty układ równań z którego wyznaczasz 'a' i 'b'
13 lip 11:48
Jerzy:
Drugie równanie: a + b = 0
13 lip 11:51
Bleee:
Fakt
13 lip 12:25
13 lip 21:10