ASYMPTOTA MONOTONICZNOŚĆ
Student: 1.Dana jest funkcja Tornqvista f trzeciego rodzaju (dobra luksusowe)
f(x)=3x(x−2) / x+1 , x≥2
(a) Wyznaczyć asymptotę ukośną funkcji f
(b) Zbadać monotoniczność funkcji f w przedziale (2,+
∞)
2.Opisać metodę badania ekstremów lokalnych funkcji rzeczywistych jednej zmiennej i zbadać
istnienie oraz rodzaj ekstremów lokalnych funkcji
f(x)=2x
3+3x
2−12x+6
Czy f posiada punkty przegięcia?
3.Obliczyć całkę oznaczoną
∫
1 a na dole −2 (x+2)(1−x)dx
i podać interpretacje geometryczną uzyskanego wyniku
4.Zbadać istnienie oraz rodzaj ekstremów lokalnych funkcji :
f(x,y) = −x
2−5y
2+4xy−2x+6y−2
BARDZO POTRZEBUJE ROZWIĄZANIA TYCH ZADAŃ Z OBLICZENIAMI NA JUŻ

12 lip 23:18
Adamm: BARDZO POTRZEBUJE ROZWIĄZANIA TYCH ZADAŃ Z OBLICZENIAMI NA JUŻemotka
no i za to większość ludzi by cię już kompletnie skreśliło
polecam zapoznać się z tym jak pisać pytania, z większym szacunkiem
12 lip 23:26
Student: Bardzo potrzebuję ponieważ jutro muszę to oddać a dowiedziałem się niedawno o tym a aktualnie
jestem w pracy.
Przepraszam jeśli kogokolwiek uraziłem.
Czekam skromnie z niecierpliwością aby może ktoś wspomógł.
12 lip 23:36
Adamm:
Też się naucz pisać ułamki, chociaż nawiasy powstawiaj
3x(x−2) / x+1 i 3x(x−2) / (x+1) to nie jest to samo
| | 3x(x−2) | | 3x(x−2) | |
pierwsze oznacza |
| +1 a drugie |
| |
| | x | | x+1 | |
12 lip 23:57
Student: Przepraszam w takim razie jest tak jak piszesz.
3x(x−2) / (x+1) to jest poprawne. Piszę z telefonu w pracy dlatego pośpiech wyszedł.
Dziękuję za poprawę.
12 lip 23:59
wredulus_pospolitus:
To się 'rychło w czas' obudziłeś.
A jaką wiedzę z zajęć wyniosłeś?
Maturę jakoś zdałeś, więc pierwsze i drugie zadanie powinieneś być w stanie zrobić nawet bez
wiedzy 'ze studiów'.
13 lip 00:00
wredulus_pospolitus:
1
a) asymptota ukośna:
| | f(x) | | U{3x(x−2} | |
I) liczysz granicę limx−>+∞ |
| = limx−> +∞ |
| {x} = ... i |
| | x | | x+1) | |
otrzymana wartość to Twoje 'a'
II) liczysz granicę lim
x−> +∞ f(x) − a*x ... gdzie 'a' to te 'a' ze wcześniejszej
granicy ... a wynik tej granicy to Twoje 'b'
asymptota ukośna będzie miała wzór: y(x) = a*x + b ; gdzie a i b to wartości wyliczonych granic
Analogicznie robisz dla x−> −
∞
Uwaga: Jeżeli pierwsza z granic wyjdzie +
∞ lub −
∞ to asymptota ukośna NIE ISTNIEJE.
13 lip 00:03
Student: Niestety byłem pewien ostatni czas za granicą z powodów zdrowotnych. Aktualnie jestem w pracy
do 6 rano.
Wsiadam w auto i jadę prosto na uczelnie. Nie mam po prostu czasu ani nawet kartki czy
długopisu aby rozwiązać te zadania w pracy.
Bardzo proszę o pomoc.
13 lip 00:04
wredulus_pospolitus:
1
b) monotoniczność funkcji
I) wyznaczasz dziedzinę funkcji
II) liczysz pochodną funkcji (czyli f'(x) )
III) sprawdzasz kiedy pochodna funkcji jest większa od zera, a kiedy mniejsza
czyli rozwiązujesz: f'(x) > 0 oraz f'(x) < 0
IV) gdy f'(x) > 0 to funkcja f(x) jest w tym przedziale rosnąca ... analogicznie gdy f'(x) <
0 to w tym przedziale funkcja f(x) jest malejąca
13 lip 00:05
Adamm:

1.
Asymptota ukośna to taka funkcja liniowa y = ax+b, że
lim
x→∞ (f(x)−ax−b) = 0 lub lim
x→−∞ (f(x)−ax−b) = 0
w pierwszym przypadku mówimy o asymptocie prawostronnej,
w drugiej o lewostronnej
obliczamy w ten sposób
| | f(x) | |
a = limx→±∞ |
| , b = limx→±∞ (f(x)−ax) |
| | x | |
tu możemy mieć jedynie asymptotę prawostronną
a = 3, b = −9
monotoniczność sprawdzamy przez obliczenie pochodnej i sprawdzenie jej znaku
| | 3(x2+2x−2) | |
f'(x) = |
| > 0 dla x≥2 |
| | (x+1)2 | |
13 lip 00:06
wredulus_pospolitus:
Tyle podam od siebie.
Z całym szacunkiem − chcę Ci wierzyć, zwłaszcza że nie masz postawy 'roszczeniowej', ale jednak
z całym szacunkiem ... nie będę podawał Ci gotowca na parę godzin przed terminem oddania.
Rozumiem, że różne sytuacje mogą się przydarzyć i każdy czasem staje pod ścianą. Natomiast
zadania te to jest de facto podsumowanie semestru/roku z analizy matematycznej i powinieneś
potrafić je rozwiązać (przynajmniej część z nich wiedzieć jak zrobić). Nie wiem gdzie
pracujesz, ale skoro masz 'nockę' to zapewne masz możliwość zagospodarowania sobie 'chwili
czasu' na zrobienie tych zadań.
A skoro od razu jedziesz na uczelnię, to chyba jakiś długopis i zeszyt (jakąś kartkę)
powinieneś mieć w samochodzie.
13 lip 00:12
Student: Dobra dzięki bardzo.
13 lip 00:13
Adamm:
4.
f(x,y) = −x
2−5y
2+4xy−2x+6y−2
warunek konieczny
f
x = 0, f
y = 0
f
x(x, y) = −2x+4y−2
f
y(x, y) = −10y+4x+6
rozwiązujemy układ, dostajemy
x = 1, y = 1
to jedyny punkt który może być ekstremalny
teraz sprawdzamy
macierz Hessego
f
xx f
xy
f
yx f
yy
f
xx = −2, f
yy = −10, f
xy = f
yx = 4
(tu mamy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Schwarza)
wyznacznik macierzy Hessego = (−2)*(−10)−4*4 = 4 > 0
f
xx(1, 1) < 0
więc w tym punkcie mamy maksimum lokalne
gdyby było f
xx > 0 to byłoby minimum, a gdyby Hesjan < 0 to nie byłoby ekstremum.
13 lip 00:16
Adamm:
2/4 powinno wystarczyć
13 lip 00:17
Student: Dziękuje bardzo!
13 lip 00:24