Matura
Maciek: Czy 84% na tegorocznej maturze to rzeczywiście taki słaby wynik? Co prawda 3pkt straciłem za
błędy rachunkowe a nie "niewiedzę" ale mimo wszystko
Pytam ponieważ na żadną fajną czyt tę na której mi zależało informatykę się nie dostałem
10 lip 13:29
Adamm:
A ile miało mniej?
10 lip 13:31
Maciek: 93%
10 lip 13:32
Bleee:
Wiec tak:
1) to są ostateczne listy czy wstępne? Jeżeli wstępne to zobaczysz jak będziesz się przesuwal
do góry bo ludzie zaczną zabierać swoje papiery
2) nie wiemy na jakie uczelnie składałem, możliwe że na tyle 'elitarne' że dostają się tam
tylko najlepsi z najlepszych
3) nie wiem jak teraz, kiedyś olimpijczycy mieli 'automatyczne' dostanie się. Za moich czasów
na informatyce na PG prawie 1/4 miejsc zajmowali olimpijczycy
10 lip 15:09
Maciek: Wyniki po 1 turze
Składałem m.in na AGH gdzie próg w tym roku wyniósł 980
ja miałem "tylko" 932 co po inne
lata wystarczyłoby z nawiązką
A orientuje się ktoś może jak to jest z przepisaniem się na inny kierunek przed zakończeniem
pierwszego semestru? Da się? Musi się koniecznie miejsce zwolnić ?
10 lip 17:56
Bleee:
Przepisać się da jeżeli dziekan wyrazi zgodę (poniekąd rektor, ale on podpisuje co da dziekan).
Na jakich warunkach i czy w ogóle dziekan wyrazi zgodę to już inna kwestia.
Po pierwszym semestrze na pewno będzie odsiew (głównie ze względu na analizę matematyczna
jednak nikt nie zagwarantuje Ci że tenże odsiew nie będzie tym jaki kalkuluja sobie na
kierunku (na pierwszym roku zawsze przyjmują więcej ludzikow którzy mają się w pierwszym roku
wykruszyć).
Może się zdarzyć tak, że pozwoli Ci uczęszczać (odpłatnie) jako wolny słuchacz i jeżeli
zaliczysz sesje i będzie wolne miejsce to Ciebie przyjmą.
10 lip 19:05
Adamm:
To jako wolny słuchacz trzeba się zapisywać odpłatnie na AGH?
10 lip 19:16
Adamm:
uczęszczać, nie zapisywać
10 lip 19:17
Bleee:
Adamm nie wiem jak jest na AGH, podałem tylko skrajna sytuację która spotkała moja kuzynkę
10 lip 19:38
Bleee:
Maciek − jeszcze taka jedna uwaga. Napisałem że rok temu spokojnie tyle starczyło. Całkiem
możliwe że i w tym wystarczy, po prostu na chwilę obecną widzisz przed sobą wielu którzy
pójdą na inny (w ich odczuciu) lepszy kierunek bądź uczelnie.
Sprawdź też czy nie ma 'drugiej kreski'. Uczelnie czasem stosują druga kreskę, aby wskazać
miejsce poniżej którego nie praktycznie szansy że się uda na tyle podskoczyć żeby się załapać
na miejsce.
PS. Na moim dawnym kerunku człowiek z pozycji ~400 wskoczył powyżej 259
10 lip 19:45
Bleee: Tak więc, obserwuj listy i czekaj.
10 lip 19:46
Adamm:
Odpłatne uczęszczanie to chyba raczej w Ameryce czy jakiś innych krajach,
nie w Polsce.
10 lip 19:47
Bleee:
Adamm... co prawda było to już jakiś czas temu (16 lat już będzie), ale było to w Polsce,
konkretniej Akademia Medyczna w Gdańsku.
10 lip 20:01
Maciek: Bleee, jasne będę czekał. Tylko wydaje mi się że to na nic że względu na to że na uczelniach
poobcinane są liczby miejsc o 30−50% przez co znacznie trudniej się dostać
Ale dziękuję za podjęcie dyskusji
10 lip 22:54