Nierówność
Jadwigas: Jeżeli mam nierówność x²−8x<0
x(x−8)<0
To wtedy x<0 ∧ x<8 ?
I przedział ma byc ( −
∞, 8)



Bo jak sprawdzam w odpowiedziach to ma być (0,8)
9 lip 19:58
jc: x − 8 < x
Jedna z tych liczb musi być ujemna, druga dodatnia.
x−8 < 0, x > 0, a więc x∊(0, 8).
9 lip 20:06
Jadwigas: Dziękuję
9 lip 20:37
Obserwator:
@jc. Akurat trafiłeś , a dlaczego to liczba : x − 8 ma być mniejsza od zera ?
9 lip 22:14
jc:
x−8 < x, to chyba oczywiste
Jedna liczba ma być ujemna, druga dodatnia.
Chyba jasne jest, że ujemna jest mniejsza od dodatniej?
W takim razie x−8 < 0 < x.
9 lip 22:20
Aga: Rozwiazujemy zwykłą nierównośćkwadratową.
Najpierw nierównośćzamieniamy na równanie: x(x−8)=0, zatem x=0 lub x−8=o, z tego x=0 lub x=8.
Zaznaczamy liczby na osi i rysujemy parabolę z ramionami do góry, która przecina oś w punktach
x=0
i x=8.
Wracamy teraz do nierówności:
interesuje nas część <0, więc sprawdzamy dlajakich x parabola zajduje się pod osią i dochodzimy
do wniosku,
że dla 0<x<8
11 lip 08:00