zadano liczby naturalne
Wiola: m i n to liczby całkowite nieujemne
Znajdź największą liczbę naturalna p, która nie spełnia poniższego równania
p = 5m + 8n
9 lip 09:27
jc: 27, sprawdź!
Większe liczby dają się tak zapisać. Spróbuj sam wyjaśnić, dlaczego.
Reszty z dzielenia 8k przez 5:
0 0
8 3
16 1
24 4
32 2
9 lip 11:07
wredulus_pospolitus:
Załóżmy, że istnieje taka największa liczba naturalna p, że p ≠ 5m+8n dla dowolnych naturalnych
m,n
I) w takim razie:
p+1 = 5m+8n ⇔ p = 5m + 8n − 1 = 5(m+3) + 8(n−2)
p+1 = 5m+8n ⇔ p = 5m + 8n − 1 = 5(m−5) + 8(n+3)
czyli: jeżeli n≥2 lub m≥5 to nie sposób znaleźć takiego p, że p ≠ 5m+8n ale p+1 = 5m+8n
innymi słowy: jeżeli p+1 = 5*(5+a) + 8(2+b) to p można przedstawić w tej postaci,
więc p+1 ≤ 5*4 + 8*1 = 28 −> p ≤ 27
II) w takim razie:
p+2 = 5m+8n ⇔ p = 5m+8n − 2 = 5(m−2) + 8(n+1)
p+2 = 5m+8n ⇔ p = 5m+8n − 2 = 5(m+6) + 8(n−4)
czyli: jeżeli n≥4 lub m≥2 to nie sposób znaleźć takiego p, że p ≠ 5m+8n ale p+2 = 5m+8n
innymi słowy: jeżeli p+2 = 5*(2+a) + 8(4+b) to p można przedstawić w tej postaci,
więc p+2 ≤ 5*1 + 8*3 = 29 −> p ≤ 27
III) w takim razie:
p+3 = 5m+8n ⇔ p = 5m+8n − 3 = 5(m+1) + 8(n−1)
p+3 = 5m+8n ⇔ p = 5m+8n − 3 = 5(m−7) + 8(n+4)
czyli: jeżeli n≥1 lub m≥7 to nie sposób znaleźć takiego p, że p ≠ 5m+8n ale p+3 = 5m+8n
innymi słowy: jeżeli p+3 = 5*(7+a) + 8(1+b) to p można przedstawić w tej postaci,
więc p+3 ≤ 5*7 + 8*1 = 43 −> p ≤ 40
IV) w takim razie:
p+4 = 5m+8n ⇔ p = 5m+8n − 4 = 5(m−4) + 8(n+2)
p+4 = 5m+8n ⇔ p = 5m+8n − 4 = 5(m+4) + 8(n−3)
czyli: jeżeli n≥3 lub m≥4 to nie sposób znaleźć takiego p, że p ≠ 5m+8n ale p+4 = 5m+8n
innymi słowy: jeżeli p+4 = 5*(4+a) + 8(3+b) to p można przedstawić w tej postaci,
więc p+4 ≤ 5*3 + 8*2 = 31 −> p ≤ 27
Czyli p ≤ 27
27 = 5 + 22 = 10 + 17 = 15 + 12 = 20 + 7 < −−− więc nie można przedstawić w postaci 5m + 8n
9 lip 11:19
wredulus_pospolitus:
Uwaga −−− powyższe rozumowanie jest prawidłowe przy założeniu, że taka największa liczba
istnieje.
9 lip 11:20
jc: To może uzupełnię swoje rozwiązanie. Od każdej liczby całkowitej p≥32, możemy
odjąć taką wielokrotność liczby 8, że pozostanie nam nieujemna wielokrotność liczby 5.
Dowodzi to, że każdą liczbę całkowitą p≥32 można zapisać w postaci p=5n+8m.
29=5+3*8, 28=4*5+8
Ale liczby 27−8=19, 27−2*8=11, 27−3*8=3 nie są wielokrotnościami liczby 5,
więc liczby 27 nie zapiszemy w postaci 5n+8m.
9 lip 11:42