jest / nie jest różniczkowalna w
kazek: Niech f : R→R, f(x) = |x−2|.Wówczas funkcja f:
jest / nie jest różniczkowalna w x0 = 2, bo
8 lip 18:49
Adamm: Nie ufam ludziom co zmieniają co chwilę nicki.
8 lip 18:54
kazek: Ok, dzięki za pomoc
8 lip 19:04
kazek: | | ⎧ | x−2 gdy x≥2 | |
| f(x) =|x−2| = | ⎩ | −x+2 gdy x<2 |
|
f(x
0)=f(2)=0
| | f(x0+h)−f(x0) | |
f`(x0)=limh−>2 |
| |
| | h | |
Czy to dobrze ?
8 lip 19:53
Mila:

Dobrze.
Popatrz na wykres. W x=2 na wykresie masz "szpic".
8 lip 20:01
Adamm:
Tak zazwyczaj wyglądają funkcje lipszycowsko ciągłe. Tutaj mamy
|f(x)−f(y)| ≤ |x−y|, f jest lipszycowska ze stałą 1
8 lip 20:09
kazek: To już totalnie teraz nie rozumiem
8 lip 20:11
kazek: | | |x−2|−|2−2| | | |x−2| | |
limx−>2 |
| =limx−>2 |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
O coś takiego chodzi ?
8 lip 20:17