Czy ciąg jest zbieżny oraz posiada podciąg zbieżny
bałagane: | | cosn | |
Niech an= |
| dla n∊N. Wówczas ciąg (an): |
| | n2 | |
jest / nie jest zbieżny, bo ?
posiada / nie posiada podciąg zbieżny, bo ?
8 lip 18:40
Adamm:
jest zbieżny do zera, bo
| | |cos n| | | 1 | |
|an| = |
| ≤ |
| → 0 |
| | n2 | | n2 | |
posiada podciąg zbieżny, on sam jest tym podciągiem
8 lip 18:46
bałagane : Mógłbyś mi wytłumaczyć skąd wzięła się 1 i jak zadanie tego typu rozwiązywać ?
8 lip 18:50
Mila:
Granica iloczynu ciągu ograniczonego i ciągu zbieżnego do 0 jest równa 0.
Ciąg b
n=cosn jest ograniczony, bo |cosn|≤1
8 lip 20:19