8 lip 14:12
wredulus_pospolitus:
let k = a
logbc oznacza tyle co:
niech zmienna k będzie równa a
logbc
k = a
logbc ⇔ log k = log (a
logbc) <−−− czyli logarytmujemy obie strony
później korzystamy z własności logarytmów: log
a(b
c) = c*log
ab
| | logcb | |
później własność z zamianą podstaw: logab = |
| |
| | logca | |
i 'jazda' w drugą stronę
8 lip 14:25
wredulus_pospolitus:
chociaż jak osobiście zrobiłbym to inaczej:
wykorzystane własności:
a
logab = b
więc:
a
logbc = (a
logac)
1/logab = c
1/logab = c
logba
8 lip 14:28
jc: logarytm lewej strony = logarytm prawej strony (logarytmy o podstawie b)
a ponieważ logarytm jest funkcją różnowartościową, więc lewa strona = prawa strona
8 lip 14:41