CTG
Aaa: Dlaczego w Centralnym Twierdzeniu Granicznym zmienne losowe musza byc niezalezne?
7 lip 19:20
Adamm: To jest pytanie natury filozoficznej.
7 lip 19:23
mat: naprostsza odpowiedź, bo dowód tego wymaga
7 lip 19:27
Aaa: A konkretna odpowiedź w przypadku zapytania przez peofesora brzmi?
7 lip 19:31
mat: Znajdź ciąg zależnych zmiennych losowych, że CTG nie będzie spełnione
7 lip 19:35
Adamm: Gdyby mnie o coś takiego zapytał profesor, to nie wiem co bym zrobił. To trochę dziwne pytanie.
Chyba po prostu bym się na niego dziwnie popatrzył.
7 lip 19:42
mat: np Weźmy zmienną X, taką że
P(X=1) = 0.5
P(X=0) = 0.5
Wtedy: EX=0.5, D
2X=0.5*(1−0.5)=0.25, DX=0.5
Niech X
i = X dla każdego i ∊{1,2,3,....}
Wtedy
| ∑Xi/n − EX | | X−0.25 | |
| = |
| nie zbiega do N(0,1) |
| DX/√n | | 0.5/n | |
7 lip 19:42
mat: 0.5/√n*
7 lip 19:43
Adamm:
To w ogóle do niczego nie zbiega.
| | X−0.25 | |
P( |
| ≤t) → P(X≤0.25) = 0.5 dla każdego t |
| | 0.5/√n | |
7 lip 19:46
mat: tym lepiej
7 lip 19:48
Aaa: Czyli jak to w końcu jest?
7 lip 19:50
mat: No najprostszym przykładem na ciag zmiennych zależnych jest ciąg ten samej zmiennej
7 lip 19:50
Aaa: Czyli majac zmienne zależne to one nie beda zbiegac do rozkladu normlanego?
7 lip 19:51
mat: nie one, tylko to wyrażenie {∑Xi/n − EX}{ DX/√n} nie zbiega do zmiennej o rozkładzie
normalnym
7 lip 19:53
7 lip 19:53
Adamm:
mogą − nie muszą
7 lip 19:58