Parametr
Jadwigas: Mam równanie x2 +2x−log0,5m
Nie wiem jak obliczyć deltę przez ten logarytm
Δ=4+4log0,5m=
A Jak dalej, proszę pomóżcie
6 lip 16:37
janek191:
Gdzie jest to równanie ?
Δ = 4 + 4 log0,5 m = 4*( log0,5 0,5 + log0,5 m) = 4*log0,5 0,5m
6 lip 16:43
wredulus_pospolitus:
A może by tak PEŁNĄ TREŚĆ ZADANIA podać
6 lip 16:46
Jadwigas: Dla jakich wartości parametru m równanie ma 2 różne pierwiastki
6 lip 19:28
Jerzy:
Jedyny warunek: Δ > 0
6 lip 19:41
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... no i oczywiście ... m>0
6 lip 20:21
Jadwigas: A jak obliczyć deltę z logarytmem?
6 lip 20:27
wredulus_pospolitus:
Δ = 4 + 4log
0.5m
więc:
4 + 4log
0.5m >0
1 + log
0.5m > 0
log
0.5m > −1
−log
2m > −1
log
2m < 1
m < ........
6 lip 20:30
Jerzy:
Masz rację , przeoczyłem ten niuans
6 lip 21:57