Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej
holi: Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów spełniających warunek:
Z góry dziękuję!
6 lip 16:17
jc: 0=(z + 1)/(z − 1)+(z* + 1)/(z*− 1)
0=(z + 1)(z*−1)+(z − 1)(z* + 1) = 2zz*−2
zz*=1, |z|=1, okrąg o promieniu 1 i środku w punkcie 0.
6 lip 16:41
jc: Okrąg bez punktu 1, choć ja akurat zostawiłbym ten punkt.
6 lip 16:47
holi: dzięki za odpowiedź, aczkolwiek nie za bardzo to rozumiem
6 lip 16:54
jc: * oznacza sprzężenie.
sprzężenie sumy = suma sprzężeń
sprzężenie różnicy = różnica sprzężeń
sprzężenie iloczynu = iloczyn sprzężeń
sprzężenie ilorazu = iloraz sprzężeń\
Re z = (z + z*)/2
6 lip 17:02
Mila:
z≠1
z=x+iy, gdzie: x,y∊R
| (x+1)+iy | | (x−1)−iy | |
| * |
| = |
| (x−1)+iy | | (x−1)−iy | |
| [(x+1)+iy]*[(x−1)−iy] | |
| = |
| (x−1)2−y2 | |
| | x2−1−iy*(x+1)+iy*(x−1)+y2 | |
v= |
| |
| | (x−1)2−y2 | |
RE(v)=0⇔
x
2+y
2=1
7 lip 20:36