Zmenne sferyczne
OLo12: Jaką bryłę opisują nierówności 0≤r≤√2 0≤ Ψ≤2π −π/2≤φ≤0, śą to zmienne sferyczne.
6 lip 13:56
6 lip 14:04
Adamm:
w dodatku, nie są one równoważne
6 lip 14:04
OLo12: ale jak wyznaczyć tę bryłę
7 lip 18:35
Mariusz:
Adam aleś wiarygodne źródło znalazł
Jednostką miary kąta w tzw systemie geograficznym jest stopień
a przedziały dla kątów są symetryczne względem zera
16 lip 10:01
jc: Mariusz, dobre źródło. Nie zauważyłeś " "?
Prawie wszyscy mierzą kąt od osi pionowej (fizycy, technicy, matematycy).
Prawdopodobnie w jakimś podręczniku autor mierzy kąt od płaszczyzny x−y
i zwyczaj ten przejęło dużo nauczycieli matematyki na pwr.
Poza skryptami pwr, nie nie spotkałem się z taką umową.
Masz rację, opisując pozycję na Ziemi podajemy kąty z symetryczny przedziałów.
Długość: λ∊[−180o, 180o], szerokość: φ∊[−90o, 90o],
a może raczej dodajemy − szerokość północna/południowa, długość wsochnia/zachodnia?
16 lip 11:12
Adamm:
A jak się określa współrzędne sferyczne w n wymiarach?
x1 = rcos(α1)
x2 = rsin(α1)cos(α2)
...
xn = rsin(α1)...sin(αn−1)
Naturalne by przyjąć R3 jako szczególny przypadek.
16 lip 14:13
gg:
Weźmy sferyczny układ współrzędnych:
| | ⎧ | x=rcosΨcosφ | |
| | ⎨ | y=rcosΨsinφ |
|
| | ⎩ | z=rsinΨ | |
W układzie tym prawdziwa jest (łatwa do udowodnienia) równość:
x
2+y
2+z
2=r
2,
| | π | | π | |
r∊[0,R], Ψ∊[0,2π], φ∊[− |
| , |
| ]. |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
W twoim przypadku r∊[0,√2], Ψ∊[0,2π], φ∊[− |
| ,0]. |
| | 2 | |
Więc poszukiwane równanie bryły to:
x
2+y
2+z
2=2, z∊[−2,0].
Jest to (dolna) połowa kuli o promieniu 2.
16 lip 15:22
gg:
Sprostowanie: z∊[−√2,0], promień kuli p[2].
16 lip 15:27
jc: gg, a dalczego nie tak
x = r sin θ cos φ
y = r sin θ sin φ
z = r cos θ
?
Zamień litery, w końcu i tak nie wiemy, która litera, co oznacza.
16 lip 15:31
gg: @jc
Nie, tak nie może być. Zastanów się dlaczego.
16 lip 21:23
jc: φ ∊ [0,2π], θ∊[0,π], ale możemy przyjąć, że θ∊[−π,0].
Ograniczając się do θ ∊[−π/2,0] otrzymamy górną połowę sfery,
a jak uwzględnimy r, to będziemy mieli górną połowę kuli.
16 lip 22:11
gg: @jc
... ale możemy przyjąć, że θ∊[−π,0].
Przyjąć możemy ale na jakiej podstawie? Czy zauważyłeś, że przy takim przekształceniu oś z
zmienia kierunek i "góra" staje się "dołem"?
Ech, rzygać się chce.
17 lip 22:15