równanie wielomianowe
holi: Wyznaczyć wszystkie pierwiastki wielomianu:
w(z) = z2 − (2 + i )z + (−1 + 7i)
Delta wyszła mi: 7 − 24i, zauważyłam, że (3i − 4)2 = 7 − 24i.
Czyli pierwiastek z delty = √ (3i − 4)2 . Moje pytanie brzmi ile to się równa? Wartość
bezwzględna z tego wyrażenia czy po prostu (3i − 4)? Według odpowiedzi z książki
wzięto (3i − 4).
6 lip 12:09
Bleee:
| | b2 ± √Δ | |
Zauważ że pierwiastki wielomianu to |
| |
| | 2a | |
Wiec czy weźmiesz 3i−4 czy −(3i−4) to bez różnicy bo i tak dostaniesz dokładnie te same dwa
pierwiastki
6 lip 13:09
holi: Racja, dzięki wielkie
6 lip 13:19
Mariusz:
E geniuś co to za dziwny wzór na pierwiastki ?
7 lip 12:17
janek191:
Pewnie się pomylił
7 lip 12:21
Mila:
| | 2+i−3i+4 | | 2+i+3i−4 | |
z1= |
| lub z2= |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
z
1=3−i lub z
2=−1+2i
7 lip 17:05