przeksztalcenie liniowe
Laplace: Hej, może ktoś to rozwiązać? Nie do końca rozumiem, znam wynik, ale nie rozumiem.
Przekształcenie R liniowe F: R2 → R2[x] określone jest przez macierz AB,C(F). Podaj
wartość F([0,1]), jeśli B = ([1,0],[1,1]),
C = (1+x,x,x2) oraz
[ 1 0 ]
AB,C= [−1 0 ]
[ 1 1 ]
Wynik to −1. Jak do tego dojść?
5 lip 20:53
Laplace: w wytlumaczeniu mam, że F([0,1]) to inaczej F([1,1]) − F([1,0]) = x2 − (1+x−x+x2) = −1
Dlaczego F([1,1]) = x2 , a F([1,0]) = 1+x−x+x2 ?
5 lip 21:17
kubax186xd lol: 3δ ≈Δ to znaczy że otrzymamy odcinek 23 ≥
5 lip 21:32
Laplace: Chyba nie tu xd
5 lip 21:38
Satan: Czy wszystko jest dobrze napisane?
Mi wychodzi, że F([0, 1]) = [0, 0, 1]
Czyli dostajemy współrzędne wektora w bazie C. Więc F([0,1]) = x2
Mało tego. F([1,1]) = [1, −1, 2] oraz F([1, 0]) = [1, −1, 1]. Więc F([1, 1]) − F([1, 0]) = [1,
−1, 2] − [1, −1, 1] = [0, 0, 1]
5 lip 22:25
Laplace: Tez mi wyszlo x2 . I dlatego pytam. Jest na 100% dobrze napisane. Doktorka sie machnela?
5 lip 22:31
Laplace: Tak samo rovilem jak ty. Szukam kogos kto sie na tym dobrze zna i potwierdzi lub napisze gdzie
jest blad
5 lip 22:32
jc: (0,1)= − (1,0) + (1,1)
Wektor (0,1) rozpatrywanej bazie ma współrzędne (−1,1).
Obrazem wektora (−1,1) jest wektor (−1,1,0), czyli mamy
−1*(1+x) + 1*x + 0*x2 = −1.
5 lip 22:43
jc: Procedura. B={b
1, b
2}, C={c
1,c
2,c
3} dwie bazy.
Chcesz znaleźć obraz wektora v.
Wektor zapisujesz jako kombinację wektorów bazowych
v= v
1 b
1 + v
2 b
2
| | | |
Współczynniki utworzą wektor | . |
| | |
Mnożysz otrzymany wektor przez macierz.
Otrzymujesz wektor
[w
1]
[w
2]
[w
3]
Obraz jest kombinacją wektorów bazowych
w=w
1 c
1 + w
2 c
2 + w
3 c
3
5 lip 22:49
Satan: Maaaatko. Przygłup ze mnie. Wektor trzeba w bazie zapisać.
5 lip 22:50
Laplace: dziękuję ślicznie jc. kc
5 lip 22:52
Laplace: przy standardowych tego nie robimy, bo przecież [0,1] w standardowej to 0*[1,0] + 1*[0,1]
prawda? Dobrze myślę? A jak mamy inne bazy to musim kombinować
5 lip 22:53