Stereometria, 2 zadania, co robię źle ?
Bart: 1) Pole podstawy stożka = 16, Pole powierzchni bocznej = 20. Oblicz V
πr2 = 16 => r= 4 / √π
πrl = 20 => l = 5 / √π
z pitagorasa: H2 = r2 + l2 => H = √41/√π
V = 1/3 πr2H => V = 16√41 / 3√π. A w odpowiedziach jest 61√π / π
2) Pole powierzchni bocznej po rozwinięciu tworzy półokrąg o R=10. Oblicz H oraz promień r kuli
wpisanej w stożek.
Pb tworzy półokrąg o R=10, więc l stożka = 10
Obwód tego okręgu to 1/2* 2πr = πr = 10π
Czyli dla promienia r podstawy => 2πr = 10π => r = 5
a pitagorasa 52 + 102 = H2 => H = √125 = 5√5, a w odpowiedziach H = 5√3...
<help> !
21 lut 13:38
tim: Po pierwsze l = 5/π
21 lut 13:39
tim: I złe tw. Pitagorasa:
H2 + r2 = l2
21 lut 13:39
Bart: w 1) l jest dobrze... jeżeli r= 4 /√π, to πrl = 20 => l = 20 / πr => l = 20√π / 4π => l = 5
/√π
pitaogoras... rzeczywiście <wstyd>. Ale i tak nie wychodzi jak w odp ; /
21 lut 13:48
Bart: 2) już zrobiłem poprawnie
jakiś pomysł na 1) ?
21 lut 13:51
Bart: r = 4 / √π
l= 5 / √π
H = 3 / √π
V = 16 / √π taką mam odpowiedź. A w książce jest 64√π / π
21 lut 13:55