równanie prostej
kraola: Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej:
| | x − 1 | | y − 1 | | z − 1 | |
l: |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
i przechodzącej przez punkt P=(1,0,0) mającą z prostą l dokładnie jeden punkt wspólny.
Czy wystarczy że wyznaczę przykładowy wektor prostopadły do
wektora kierunkowego prostej l (wektor u1 = [1, 1, 1]) np wektor u2 = [−1, −2 , 3] i następnie
napiszę
równanie kierunkowe prostej przechodzącej przez punkt P i równoległej do wektora u2?
Nie umiem zaznaczać strzałek dlatego piszę wektor.
Z góry dziękuję za odpowiedź!
5 lip 20:16
wredulus_pospolitus:
1) prosta l jest wektorem normalnym płaszczyzny π1, takiej, że punkt P należy do tej
płaszczyzny
2) wyznaczasz płaszczyznę π1
3) wyznaczasz punkt przecięcia się prostej l z płaszczyzną π1
4) Wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez punkt P i punkt wyznaczony w (3)
Koooniec
5 lip 20:30
kraola: dzięki wielkie, spróbuję tak zrobić, a mój sposób jest zły?
5 lip 20:34
5 lip 22:09
jc: Twoja prosta może nie trafić w prostą x=y=z.
Właściwie bez liczenia można napisać odpowiedź: 2(1−x)=y=z
5 lip 22:10
jc: Oj, tak jak Mila napisała: 1−x=2y=2z.
A bez liczenia, bo wystarczy sobie narysować rysunek.
5 lip 22:19
kraola: Oki bardzo dziękuję
6 lip 11:43