Przestrzeń liniowa
Satan: Czy zbiór {[x, y, z]: z2 = x2 + 2y2} jest podprzestrzenią liniową?
Można wygenerować zero, tak samo zachodzi dodawanie wektorów i mnożenie przez skalar. Ale co z
bazą?
Wychodzi: [x, y, z] = x[1, 0, 0] + y[0, 1, 0] + √x2 + 2y2[0, 0, 1]. No, ale zmienną z
powinniśmy móc wyeliminować, więc wymiar powinien wyjść 2.
5 lip 18:25
Adamm:
Czy to ci wygląda jak przestrzeń liniowa?
5 lip 18:40
Adamm:
[1, 1, 3] należy do tego zbioru, ale [2, 2, 6] już nie
wniosek − nie jest liniowa
5 lip 18:43
ABC:
(1,0,1) należy bo 12=12+2*02
(1,2,3) należy bo 32=12+2*22
(1,0,1)+(1,2,3)=(2,2,4)
ale (2,2,4) nie należy bo 42≠22+2*22
5 lip 18:44
Satan: Dobra, rozumiem, zaćmienie jakieś. Dziękuję, Panowie.
5 lip 18:46