kongruencje
ktos:
chyba nigdy nie zrozumiem kongruencji

znaleźć resztę z dzielenia 2
2013 przez 15
4 lip 21:33
jc: Patrzysz tylko na reszty z dzielenia przez 15.
24=16=1 (mod 15)
22012=1 (mod 15)
22013=2 (mod 15)
własności relacji przystawania
Jeśli a=b (mod n) i c=d (mod n), to a+c=b+d (mod n) i ac=bd (mod n).
4 lip 21:49
Adamm:
22013 ≡ x (mod 15), gdzie 0≤x<15
⇔
22013 ≡ x (mod 3) ∧ 22013 ≡ x (mod 5)
i teraz tw. Fermata
22(1006)+1 = 22013 ≡ x ⇔ x ≡ 2 (mod 3)
24*503+1 = 22013 ≡ x (mod 5) ⇔ x ≡ 2 (mod 5)
x∊{2, 5, 8, 11, 14}∩{2, 7, 12} = {2} ⇒ x = 2
(zawsze jest tak, że taka liczba jest jedyna, to chińskie twierdzenie o resztach)
22013 ≡ 2 (mod 15)
4 lip 21:54
Adamm:
alternatywnie
22013 ≡ x (mod 15)
φ(15) = φ(3)*φ(5) = 8
2013 ≡ 5 (mod 8)
skąd
2 ≡ 32 = 25 ≡ x (mod 15)
4 lip 21:56
Adamm:
jeszcze inaczej
λ(15) = NWW(λ(3), λ(5))
λ(3) = φ(3) = 2
λ(5) = φ(5) = 4
λ(15) = 4
22013 ≡ 2 (mod 15)
4 lip 22:03
ktos: dzięki wszystkim, przeanalizuję Wasze rozwiązani

@Adamm
tak sobie myślałem właśnie czy nie można by jakoś wykorzystać faktu, że 15=3*5 i zastosować do
tego MTW
a i co to za funkcja λ(x)? bo φ(x), wiem, że to jest tocjent
4 lip 22:27
4 lip 22:47