Zadanie z parametrem
Jadwigas: Wyznacz te wartości parametru m dla których równanie x2−(m−3)x+m−1=0 ma dwa rozwiązania x−1 i
X2,
spełniające warunek x12*X2+x1*x2²+x1*X2=2
Proszę wyjaśnić jak to rozwiązać krok po kroku
4 lip 21:32
janek191:
Δ > 0
x1*x2 *( x1 + x2 + 1) = 2
Wzory Viete'a
4 lip 22:04
Jadwigas: Nie rozumiem jak z tym warunkiem
4 lip 22:34
janek191:
Aby równanie miało 2 rozwiązania musi być Δ > 0.
Δ = ( m − 3)
2 − 4*1*( m − 1) = m
2 − 6 m + 9 − 4 m + 4 = m
2 − 10 m + 13 > 0
Równanie ma spełniać podany warunek, czyli musi zachodzić
x
1*x
2*(x
1 + x
2 + 1) = 2
Po zastosowaniu wzorów Viete'a mamy
( m −1)*( m − 3 + 1) = 2
( m − 1)*(m − 2) = 2
m
2 − 3 m = 0
m*( m − 3) = 0
m = 0 lub m = 3
Dla m = 0 zachodzi warunek Δ > 0,
a dla m = 3 nie zachodzi warunek Δ > 0
Odp. m = 0
==============
5 lip 10:02